Hortsavinyà – Església de Sant Llop i/o Santa Eulàlia

2022-07-29T17:03:50+01:0029/07/2022|

Continuem al Montnegre i avui toca fer memòria d’Hortsavinyà i de la seva església… Hortsavinyà es troba al terme municipal de Tordera a la propera serralada del Montnegre…

Sempre ha estat lloc de trobada i de pas als caminants de la popular travessa iniciàtica per a molts excursionistes calellencs: Calella-Hortsavinyà-Sant Martí del Montnegre-Breda… Als inicis de la tardor, acompanyats d’altres famílies amigues (anys 70), hi anàvem a passar uns dies i ens allotjàvem a l’Hostal… A vegades coincidíem amb alguna trobada de caçadors i buscadors de bolets… L’estada era tranquil·la i el paratge s’ho valia… Passejades a la Capella de l’Erola i a can Claric (llavors deshabitat) eren un bon exercici per la canalla i tota la colla…

A Internet he recollit aquestes dades històriques… L’església de dimensions mitjanes es troba a la banda de ponent de la Serra del Montnegre, mirant cap al mar, i està sota l’advocació de Santa Eulalia i/o Sant Llop, és de façana barroca, de caràcter molt senzill i amb el campanar lateral… Té un típic rosetó a la façana i al costat esquerre hi havia la rectoria i adossat un petit cementiri… Tant la porta de l’església com la del cementiri anaven a parar a una petita era, feta de toves, que servia com a lloc de reunió i trobada…

El lloc és esmentat l’any 1101 (alodium Orti Saviniani). De la parròquia no hi ha cap referència fins al 1246 quan, sota l’advocació de Santa Eulàlia, passà a dependre del monestir de Sant Salvador de Breda… El 1320 consta en l’homenatge fet per Guillem de Camós, fill del cavaller Guillem de Pinell, a favor de Pere, bisbe de Girona, a canvi de la meitat del delme d’aquesta parròquia…

Durant la guerra civil,  l’església va ésser saquejada i es cremaren tots els objectes de culte, entre ells la imatge de Santa Eulàlia i es salvà la de Sant Llop en poder ser amagada pels amos del veí hostal… La rectoria fou enderrocada i l’hostal fa anys que va deixar de funcionar… Actualment el conjunt forma part de les rutes del Montnegre…

L’any 2007 vam pujar-hi a participar de la seva festa del Dilluns de Pasqua… Hi hem passat molt bones estones, a l’època de joventut, punt habitual de descans de les rutes del Montnegre, i després ja més grans, acompanyats dels fills i familiars …

Colo, dimarts 08-Setembre-2020

Comparteix el contingut!

Go to Top