La patata calenta més molesta de Calella: la falta d’aparcament

  • La dificultat per trobar estacionament és un problema crònic

  • A l’estiu s’agreuja pel creixement de la població degut al turisme

Trobar un lloc d'aparcament lliure es fa molt difícil a Calella

2022-08-28T20:04:20+01:0028/08/2022|

La manca d’aparcament és un dels problemes principals de Calella. Trobar un lloc per deixar el cotxe pot ser una tasca realment complicada, especialment al centre de la ciutat. És una patata calenta que, fins ara, cap govern ha aconseguit resoldre. La mesura que ha aplicat el govern liderat per Montserrat Candini ha estat la creació de bosses d’aparcament a les àrees perimetrals, com poden ser el de la Riera Capaspre, que recentment s’ha ampliat, o el de Joan Corominas. Però aquesta solució no ha convençut degut a que es troben lluny i no ha evitat que els cotxes segueixin donant voltes buscant estacionament en un punt més pròxim.

A l’estiu, aquest problema va a més. El creixement que experimenta la població de Calella degut als turistes agreuja la falta d’aparcament. A més, els viatgers que venen de vacances i arriben en cotxe -majoritàriament d’altres punts de Catalunya o de França, els llocs més pròxims-, el deixen durant dies, tots aquells que dura la seva estada, en una mateixa plaça, pel que la suposada rotació de la zona blava no s’executa.

No obstant, el fet de no trobar aparcament ha provocat situacions de tensió amb turistes. Aquest mateix mes d’agost, dos alemanys van guardar una plaça al lateral de la N-II, a l’alçada de la Creu Groga, per un tercer que havia d’anar amb el vehicle, el que va provocar un conflicte amb una mare que anava amb el seu fill al pediatra i que volia deixar el seu cotxe durant aquella estona. Els turistes van arribar a amenaçar la dona, però la resta de conductors que estaven a la zona, entre ells alguns autobusos, els van dissuadir.

Sorpresa pels nouvinguts

Les persones que fa anys que viuen a Calella coneixen bé aquesta problemàtica que afecta en el dia a dia. Però aquells que han vingut recentment s’han sorprès de la situació especialment aquest any, quan el turisme s’ha recuperat i ha crescut molt més que en els darrers dos anys en què la pandèmia havia fet estralls en el sector.

Una veïna dels Codina que es va traslladar durant la crisi de la COVID-19 s’ha sorprès en comprovar la magnitud del canvi. “És simplement horrible. Els residents de les cases del carrer Puig de Popa no tenim on aparcar el cotxe per culpa dels turistes. Ahir no vaig poder aparcar ni a la zona gratuïta ni a la de pagament, així que vaig haver de deixar el meu cotxe al lloc equivocat. No han multat a ningú en tot l’estiu fins avui i aquest matí la policia m’ha posat una multa de 90 euros”, explica. En exposar la situació a la Policia Local, afirma que “em van dir que són conscients del problema de l’aparcament a Calella, però que no poden fer res al respecte. Confirmen que Calella no pot fer front al gran nombre de turistes”.

Però els Codina no és l’única zona on l’arribada de turistes empitjoren la manca d’estacionament. L’àrea hotelera, que concentra el gruix d’allotjaments turístics, és un altre lloc on els veïns es veuen obligats a tenir un garatge o aparcament propi si volen tenir un espai on deixar el cotxe de forma segura.

Reducció de places al centre

La renovació dels carrers també està provocant que s’eliminin places d’aparcaments. La via pública canvia la seva estètica i ara es busca la supressió de les barreres arquitectòniques per tal que les persones amb mobilitat reduïda puguin passar per les voreres amb cadires de rodes, el que comporta una ampliació de les voreres, però també la reducció de les places d’estacionament. Els carrers Bruguera i Sant Pere en són un clar exemple.

Aquest fet converteix les places que queden al centre de la ciutat en un element molt preuat i es fa difícil trobar un lloc buit. Al mateix temps, això suposa un handicap per les persones que viuen a municipis propers i que volen venir a comprar als comerços calellencs o a menjar a algun bar o restaurant de la ciutat, ja que s’ho pensen dues vegades abans de venir ja que saben que faran voltes abans d’arribar al seu destí, restant atractiu a Calella. Una situació que critiquen els propietaris d’establiments comercials i de restauració ja que els perjudica directament.

Projecte d’aparcament subterrani vora el mar

El Partit Popular va presentar una proposta a l’Ajuntament, a principis dels 2000, en el que plantejava la creació d’un aparcament subterrani vora el mar, a la zona de domini marítimo-terrestre, també amb zones d’aparcament en superfície i amb un carril bici estable. La seva idea era que fossin totes les places gratuïtes i, fins i tot, li van proposar al Director General de Costes espanyol en la seva època, que estava disposat a aportar uns set milions d’euros. Però el govern calellenc del moment no el va acceptar.

Esquerra Republicana va plantejar, durant la campanya electoral del 2019, un altre sistema: el de crear un aparcament desmuntable en alçada a la Riera Capaspre o al Rierany dels Frares, que es pogués traslladar en funció de la necessitat.

Web per saber on són els aparcaments

Gestvia ha desenvolupat una pàgina web que informa d’on són les bosses d’aparcament de tota la ciutat, però no diu quantes places queden lliures. Aquesta dada, que seria realment interessant, suposaria una gran inversió en tecnologia, la mateixa que tenen, per exemple, els centres comercials o els grans aparcaments.

L’aplicació, anomenada “Mou-te per Calella”, també informa del recorregut i les parades del Carrilet i de punts d’interès com el Mercat Municipal, el Parc Dalmau o l’església.

Comparteix el contingut!

Go to Top