Civisme?

2022-08-31T15:34:56+01:0031/08/2022|

Aquest estiu s’ha instal·lat a Calella la queixa sistemàtica sobre la imatge que es projecta en relació a la recollida de les escombraries i a la neteja. Calella està bruta…, és el comentari més general. I la culpa, tret d’algunes excepcions, ha anat dirigida cap a l’equip de govern actual, presidit per l’alcalde Marc Buch. S’han penjat fotografies a les xarxes socials per demostrar la veracitat de les queixes. I, de fet, algunes d’aquestes val a dir que eren llastimoses: contenidors plens a vessar, papereres rebentades i plenes de deixalles, brutícia tirada pels carrers, espais emblemàtics amb una quantitat inimaginable de porqueria. Certament, es pot dir que, aquest estiu, Calella “bruteja” bastant. I és clar, la culpa és de l’administració. Faltaria més.

Tot i el que acabo de dir, alguns ciutadans han posat l’accent en l’incivisme de les persones. I, certament, no crec que els membres del govern es dediquin ells solets a embrutir la ciutat. Algú més hi ha d’intervenir (ironia).

I sí, si la ciutat està bruta és perquè hi ha un munt de persones –han de ser un munt perquè sinó no s’entén d’on surt tanta porqueria–, que no els importa tirar, llançar o simplement abandonar les seves deixalles en qualsevol lloc, sense importar-li gaire si és el lloc adequat o no. Personalment, he observat, des de casa estant, com hi ha persones que arriben amb el seu vehicle i des de la finestra mateix, tiren una bossa als contenidors…, que òbviament, no va a dins, sinó que acaba al carrer. He vist com hi ha persones que s’aturen a prendre alguna cosa en un banc i ni es molesten a tirar les deixalles a la paperera del costat, ho deixen sobre el banc o ho tiren al terra. I així un munt d’exemples que ens farien posar de molt mala bava. I aquesta pràctica és la que es coneix com “incivisme social”. Estem parlant d’una forta manca de sensibilitat envers allò que es considera “de tots” o públic. Aquests espais són “nostres” en algun sentit o altre i, per tant, els podem tractar com vulguem. D’aquesta manera, embrutir es considerat gairebé un “dret”. Incivisme és la manca d’empatia cap a les altres persones que, compartint espais públics, no es molesten ni els fa res si tiren deixalles, ja que els importa poc el què els altres puguin dir o pensar. Incivisme és el pas previ a mostrar actituds de manca de respecte cap a les altres persones per mantenir uns mínims d’ordre i de neteja. Tot això no importa, no es valora, no cal amoïnar-se.

I si em pregunteu per què passa això, per què hi ha aquesta manera de fer…, la resposta la trobarem, en la majoria dels casos, en l’educació que es dóna en els entorns familiars. És la família qui té el deure d’educar en actituds cíviques. L’escola vindrà desprès. Però si en l’entorn familiar els pares no mostren als fills i filles com s’han de comportar en espais públics, dient-los que tirar papers a terra és una manca de respecte cap els altres…, què podem esperar que facin quan estiguin sols? La família ha d’educar. Això tant actual de deixar en mans dels centres educatius la part que li pertoca a la família és un error. Els nens i nenes, en la primera infància, aprenen per imitació. I si els pares mostren actituds incíviques, què esperem que facin aquests nens i nenes quan siguin més grans? O què creiem que passarà si quan fan alguna cosa mal feta els pares no els diuen res? La resposta és clara: mostraran actituds incíviques.

Però tampoc estic amb ganes de posar tota la culpa a les famílies. També les xarxes socials contribueixen d’una manera molt eficaç a marcar maneres de fer socials i a mostrar com determinats comportaments són lícits. Massa imatges es poden trobar de joves i grans fent veritables animalades, amb manques de respecte i fins i tot, amb actituds impròpies de persones amb un mínim sentit del ridícul, fent accions totalment incíviques. I les xarxes socials són uns referents molt potents per nens i joves.

Tornant a Calella, certament la ciutat està bruta i hem de demanar a les autoritats locals que s’espavilin a mirar de canviar la situació. Però de la mateixa manera, hem d’exigir a les persones que tinguin més cura de l’entorn i no l’embrutin. El civisme comença per un mateix i acaba a l’Ajuntament.

Tots volem una Calella neta i polida. Agradable per viure i passejar-hi. I és clar que sí!! Doncs som-hi, col·laborem-hi tots!

Comparteix el contingut!

Go to Top