L’Ajuntament vol substituir els contenidors obsolets actuals per uns d’intel·ligents

L'últim model de contenidors que es va instal·lar no ha funcionat

  • L'Ajuntament ha fet un projecte per canviar tots els contenidors de la ciutat, però només en licita una part, valorada en 300 mil euros, per aquest 2022. Un dels requisits és que funcionin amb una targeta identificativa.

2022-09-07T14:47:56+01:0007/09/2022|

Comença a caminar una reivindicació que s’arrossega des de fa temps: el canvi de contenidors. Després de multitud de queixes i crítiques per l’estat dels contenidors, el govern ha fet el pas de licitar-ne la compra o, com a mínim, d’una part. La particularitat és que seran intel·ligents, com les papereres que s’han instal·lat aquest estiu. Un dels requisits dels nous contenidors és que incorporin un sistema electrònic per tal que s’obrin i es tanquin amb una targeta que identificarà a la persona que la usa. Aquest sistema funciona per radiofreqüència, és a dir, sense contacte.

Ja hi ha municipis que utilitza aquest sistema de contenidors intel·ligents, com és el cas de Sant Just Desvern o Tarragona. Generalment, la introducció d’una targeta identificativa té la intenció d’augmentar la recollida selectiva; Calella està per sota de l’objectiu que marca la Unió Europea. No obstant, el fet que els contenidors estiguin tancats pot portar a que hi hagi gent que deixi les bosses d’escombraries als voltants si no té a sobre, o no disposa, de la targeta.

La targeta funciona com una clau que obre el contenidor i identifica a l’usuari

Fa uns anys ja es va canviar el model de contenidors per uns de més alts i prims, però no van funcionar. De fet, fins i tot s’espatllaven més que els antics. Ara, el govern vol comprar nous contenidors tant de superfície com també soterrats. És un projecte amb una inversió total d’1,7 milions d’euros, però l’Ajuntament no disposa actualment d’aquesta quantitat per destinar als contenidors. Així, enlloc de desemborsar aquests diners de cop, han decidit trossejar el projecte i fer-lo a llarg termini, amb una primera compra per valor d’uns 300 mil euros. Això vol dir que el nou govern que surti de les eleccions del maig de 2023 tindrà els números fets si vol tirar endavant amb el canvi de contenidors de la ciutat.

Els 300 mil euros d’inversió d’aquest any es divideixen en 42 contenidors de superfície, que tenen un cost de 40 mil euros, i 5 illes de contenidors soterrats -són els que s’han fet malbé més ràpidament- per valor de 260 mil euros. En funció de la seva ubicació, preveuen que hi hagi diferents models. La diferència de preu entre els dos tipus de contenidors és abismal. Mentre que una unitat de superfície té un preu d’entre 700 i 1.100 euros, les illes de contenidors soterrats, oscil·len entre els 32 mil i els 49 mil euros. L’empresa que subministri els contenidors també haurà d’instal·lar-los i endur-se els antics.

Tot i que ara s’està licitant la compra dels contenidors, encara queda temps per veure’ls col·locats. De fet, els terminis porten a que s’instal·laran poc abans de les eleccions municipals.

Comparteix el contingut!

Go to Top