La neteja i la recollida d’escombraries: una patata calenta a les eleccions del 2023

  • El col·lapse dels contenidors, el tema de conversa d’aquest estiu

  • Els camions que normalment presten el servei són antics

Els contenidors desbordats han estat una constant aquest estiu

2022-08-12T17:03:50+01:0012/08/2022|

La legislatura gairebé s’ha esgotat i els partits polítics ja estan pràcticament en precampanya cara al maig del 2023. Una qüestió que no podrà evadir cap candidatura que conegui la ciutat serà la neteja i la recollida d’escombraries, una patata calenta que s’afegeix a les altres dues que tenim a Calella: l’aparcament i la seguretat. La referent a la neteja no para de créixer i passa a ser una de les prioritats dels calellencs. Es tracta d’un servei conjunt que actualment presta la UTE (Unió Temporal d’Empreses) formada per Urbaser i Arca del Maresme. Tot i que encara queden, com a mínim, 5 anys de contracte -màxim 8 anys comptant les pròrrogues-, les queixes per com l’empresa presta el servei cada vegada són majors i aquest estiu ha quedat palès amb el desbordament dels contenidors per la manca de la recollida.

La CUP ha denunciat que “aquest estiu Calella ha estat més bruta que mai” i apunta novament a uns “incompliments del contracte flagrants” per part de l’adjudicatària del servei. Ho ha fet a través d’un vídeo en el que explica que s’han avariat els dos camions de la recollida selectiva, vehicles que, segons les condicions del servei, únicament haurien de ser de reserva per la seva antiguitat, però són els que cada dia fan la ruta i continuen en actiu. Segons els plecs del contracte, l’empresa hauria d’haver adquirit camions nous. Però en no tenir cap vehicle supletiu, la CUP afirma que van haver de demanar-ne un d’un altre municipi per poder fer la recollida, però que “no tenia les condicions per poder circular per la ciutat per ser massa gran i que tampoc s’adaptava bé a la tipologia i ancoratges dels contenidors”. Tant just passava pels carrers de la ciutat que es va emportar el cablejat d’Anselm Clavé amb Sant Isidre, deixant una trentena de famílies sense internet durant una setmana.

En un altre vídeo, un dels directes a Instagram que fa l’alcalde, Marc Buch, també va explicar que dos camions s’havien avariat amb només un dia de diferència, però es va guardar de dir que per la seva antiguitat haurien de ser de reserva i que no en tenien cap altre en cas d’espatllar-se. A més, un camió de les escombraries es va accidentar i va bolcar a l’autopista quan es dirigia al Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans a deixar la brossa que havia recollit de Calella.

Un altre camió en entredit és el que porta quatre anys prestant servei a Mallorca. El regidor de Serveis de Ciutat, Albert Torrent, va anunciar a l’últim ple que l’empresa compraria finalment un vehicle per tal de substituir-lo, però no s’ha donat cap més detall sobre quan podrà començar a operar per la ciutat.

Esquerra i Calella en Comú han pujat darrerament al carro de denunciar la brutícia i la mala gestió del servei de la neteja, reclamant una millor fiscalització d’Urbaser. Però el govern ha deixat clar que no farà aquesta fiscalització, traspassant la responsabilitat a empreses externes: primer encarregant una auditoria, després contractant una segona empresa perquè analitzi si cal aplicar mesures degut als resultats de l’auditoria. En total, 16 mil euros que se sumen al que costa cada any la neteja i la recollida d’escombraries.

La indignació per tot el que fa referència a la neteja és evident entre la ciutadania, un fet que es comenta tant a les tertúlies de bar com a l’aparador que suposen les xarxes socials, on sobren les fotografies de contenidors saturats i de zones brutes. També a la secció #laveudeCalella, on veïns de tots els punts de la ciutat envien imatges de nuclis de contenidors plens i d’àrees on calen rentats a fons. Referent a la neteja, l’alcalde també va anunciar que al setembre es provaria una nova màquina fregadora al carrer Església, un fet que també va provocar malestar pel fet que no es destini també a altres zones de la ciutat.

Comparteix el contingut!

Go to Top