MUNICIPALS 23

Junts escull dos caps de llista en 4 mesos

  • Buch es manté com a alcalde del PDeCAT i serà cap de llista de Junts

  • Grima renuncia a ser l’alcaldable de Junts per “sumar”

Marc Buch, nou cap de llista i Josep Grima, l'anterior.

2022-09-22T16:08:30+01:0022/09/2022|

En el món de la política no hi ha res segur. Ben al contrari, en un grapat de segons tot pot canviar. És el que ha passat a Junts, que fins ara tenia un candidat a les eleccions, presentat fa quatre mesos en un acte acompanyat per càrrecs importants del partit, però que ara ja en té un altre. 

Josep Grima ha deixat pas a Marc Buch en una decisió feta pública a les portes de la Festa Major de la Minerva. S’anuncia com una negociació de mesos, però a ulls de la ciutadania ha estat un canvi sobtat. A les sobretaules d’aquests dies serà tema de conversa.

Els dos implicats han escenificat la seva nova -o retrobada- unió fent honor al seu nom, “junts”. En una roda de premsa conjunta en la que han reiterat, en diverses ocasions, que són amics i que aniran “de la mà. I de la mà és com van acabar l’acte, amb la platja de fons, en una posada en escena que recordava més aviat la dels casaments que se celebren al lloc escollit per fer l’anunci, la guingueta Nui Beach amb el mar de fons recordant l’infinit. La imatge també mostra un altre detall: mentre que Grima portava el pin en record als polítics exiliats que solen dur tots els polítics independentistes, Buch no portava ni aquest ni la insígnia de l’Ajuntament. Un descuit o un detall premeditat.

Buch i Grima “de la mà” a les pròximes eleccions municipals

Però Buch i Grima no estaven sols. En els parlaments hi va participar el secretari general de Junts, màxim càrrec executiu del partit, Jordi Turull. També estaven acompanyats de membres de l’agrupació local, de l’executiva comarcal, del diputat calellenc Francesc Ten, qui s’acosta a la seva ciutat natal quan el partit fa algun acte, i familiars i amics. No s’hi ha vist la diputada calellenca Glòria Freixa, qui últimament també acudia a la ciutat per actes del partit.

El fins ara cap de llista, Josep Grima, va afirmar que la seva renúncia com a alcaldable no és un acte de generositat ni de feblesa per part meva, repetint la seva voluntat de sumar. No obstant, en tot moment s’havia mostrat il·lusionat d’optar a l’alcaldia i havia declarat que Calella necessita un “canvi”, tant generacional com en les polítiques. Un canvi difícil que es produeixi si és l’actual alcalde qui optarà a revalidar el càrrec. Això sí, donarà un aire més jove al ple, Buch té 36 anys i Grima en té 27.

Junts s’ha mostrat satisfet de la nova incorporació, malgrat la decisió es va prendre abans que l’assemblea local donés el seu vistiplau. Així es desprèn de l’hora a la qual van enviar la convocatòria pel gran anunci, abans del migdia, mentre que la reunió de l’agrupació no es va produir fins a la tarda on, sense cap sorpresa, es va votar per unanimitat el canvi de cap de llista.

A qui no ha agradat gens és al PDeCAT, l’antic partit de Buch. Ben al contrari, sembla que els ha agafat per sorpresa i ràpidament s’han desmarcat de la seva decisió, mostrant-se molestos amb el seu líder. Aquesta situació tensa el clima dins del govern i caldrà veure si influirà en el dia a dia de l’Ajuntament. Malgrat tot, Buch afirma que tot “seguirà funcionant com fins ara”. Dins de l’últim quadrimestre de l’any, el govern té al davant la negociació dels pressupostos del 2023, els últims que confeccionarà l’actual equip de govern, i acabar amb el pla de mandat. 

També és interessant saber l’opinió dels seus socis de govern, el PSC, que encara no s’han pronunciat, i de Ciutadans, un partit que fins ara ha donat suport a l’executiu però que pot deixar de fer-ho amb el salt de Buch a Junts. Els Comuns han demanat saber si la governabilitat de l’Ajuntament segueix garantida al voltant de l’alcalde Buch, amb el suport dels 5 regidors del PDeCAT i dels dos del PSC.

Buch vol seguir com a alcalde. Ell mateix va admetre a la roda de premsa que “la prioritat és governar”. Tenia l’opció de quedar-se al PDeCAT, partit del qual havia estat president local, malgrat actualment se li coneixen poques persones actives en el món polític local. També podia optar per alguna de les seves derivades minoritàries, com Centrem, el partit que va fundar l’exsecretària general del PDeCAT, Àngels Chacón, per abandonar-lo poc temps després; o el Partit Nacionalista de Catalunya, impulsat per una altra exalt càrrec del PDeCAT, Marta Pascal. 

L’opció escollida ha estat saltar a Junts, com han anat fent forces militants demòcrates en els últims temps. Però Buch anirà a les eleccions com a independent dins de Junts després de donar-se de baixa del PDeCAT. Segons informen fonts municipals, l’alcalde no deixa el grup municipal del PDeCAT i, per tant, no passarà a ser no adscrit fet que deixa entreveure que, de moment, la resta del ple no donaria suport a una moció de censura; tampoc s’ha plantejat sotmetre’s a una qüestió de confiança en pro de la governabilitat.

Comparteix el contingut!

Go to Top