Eleccions municipals i la neteja

2022-10-04T17:12:28+01:0004/10/2022|

Crec que la majoria de persones que vivim a Calella podem estar d’acord en una cosa: la ciutat necessita millorar alguns serveis.

Probablement, el primer que ens ve al cap és el servei de neteja de la ciutat, com també el de la recollida de les deixalles de tota mena. No costa gaire d’observar que els carrers –no tots– estan en general bruts. Que les zones on hi ha contenidors, aquests es troben desbordats i plens de brutícia al seu voltant. La neteja de la ciutat esdevé un element important, tota vegada que és com una mena de “tarjeta de presentació”. Si els carrers i zones públiques estan brutes, la percepció és que la ciutat està bruta. No hi ha més, ni tampoc manera de canviar la percepció. I això, en una ciutat turística, resulta encara més important. Quina imatge s’emporten els visitants si veuen els carrers bruts? No gaire bona, evidentment. Per tant, ja cal que els partits que es presentin a les properes eleccions municipals a celebrar el 2023 facin propostes importants en aquest àmbit.

I coneixent els costos que té un servei de neteja (més de dos milions d’euros) i el marge més aviat petit que té de diners el nostre consistori, hauran de fer un exercici de filigrana econòmica per tal de trobar els diners per poder disposar d’un bon servei de neteja i poder-lo pagar. El tema no és gens fàcil.

I això planteja el debat que, de ben segur, es produirà: aquests serveis és millor deixar-los en mans d’empreses externes, privades i que busquen un benefici econòmic…, o és millor que el servei el presti el propi ajuntament, controlant, d’aquesta manera, tot el procés de neteja i de recollida de residus. Molts, segurament, diran que millor fora que el servei el prestés el propi ajuntament, ja que així no caldrà pagar els “beneficis” de l’empresa. D’entrada és una bona idea. Però cal tenir en compta els costos que genera un servei d’aquesta complexitat: vehicles (comprar-los i mantenir-los), personal (contractar-los i fer la gestió de les persones) i organització d’horaris, festes, etc…, no és una gestió fàcil. Però el debat, al meu entendre, hauria d’anar en la següent direcció: què garanteix un servei millor? Una empresa externa sempre restarà condicionada a un compte d’explotació, mentre que si ho fa el propi ajuntament, caldria pensar que el seu principal objectiu és oferir un bon servei.

Per tant, i no entrant en més consideracions més internes, el debat estarà servit entre les diferents opcions polítiques: alguns partits plantejaran la prestació directa del servei, mentre que altres, segurament, preferiran que ho continuï fent una empresa externa. Serà un debat força interessant. En qualsevol cas, la ciutadania faria bé de veure què proposa cada partit…, i si cal fer-los preguntes, interrogar-los per tal de copsar fins a quin punt aquest és un tema important…, o només el presenten per omplir fulls d’un programa electoral.

Encara queden alguns mesos per les eleccions municipals. Esperem que aquest escrit els animi a anar preparant bé la proposta que faran. Seré un dels primers a preguntar…

Comparteix el contingut!

Go to Top