“Treballar en l’educació del pacient asmàtic pediàtric és una prioritat”

  • Josep Sánchez és doctor de l’Hospital de Calella i coordinador de la Comissió Mixta d’Educació al Pacient Asmàtic Pediàtric

  • Els professionals de Calella i l’Alt Maresme complementen el tractament mèdic amb una informació detallada

El doctor Josep Sánchez ha coordinat el desenvolupament del nou mètode

2022-10-19T06:23:46+01:0018/10/2022|

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’ens gestor de l’Hospital de Calella i de Blanes i de diversos CAPs de la zona, com el de Calella, han estat pioners en el desenvolupament d’un tractament educatiu per complementar la medicació dels nens i nenes amb asma. El doctor Josep Sánchez és metge de l’Hospital de Calella i coordinador de la Comissió Mixta d’Educació al Pacient Asmàtic Pediàtric, qui ha desenvolupat aquest protocol, i afirma que “abans de progressar en el tractament farmacològic d’un pacient asmàtic pediàtric, primer hem d’haver treballat l’educació, perquè és igual o més important”. Una tasca que ara s’exporta a altres centres de la regió sanitària de Girona.

L’any 2017 van elaborar “tota la documentació que utilitzem a la consulta per tractar i instruir als pacients i les famílies. Entre altres coses, explica com es fan els tractaments inhalats, els diferents dispositius, les normes ambientals” amb l’objectiu que “almenys a la nostra àrea d’influència, tractar de parlar el mateix idioma per instruir a les famílies i els pacients”. La pandèmia va fer endarrerir l’expansió del projecte: “un cop el teníem enllestit, al 2019, el que va passar a l’hora que vam decidir posar-ho en marxa i presentar-ho a tot el territori és que va venir la COVID-19 i ens va parar una mica el projecte”. Finalment, “al setembre de l’any passat es va fer la primera jornada a l’Hospital de Blanes, en la qual ens vam dedicar a formar professionals d’atenció primària, ICS i Corporació de la nostra zona a fer una formació en l’educació del pacient asmàtic pediàtric i la seva família”. D’aquesta forma, s’unifiquen els criteris a l’hora d’explicar el tractament de l’asma tant als pacients com a les seves famílies.

El doctor Sánchez explica que el més innovador és “l’enfocament a les famílies i el pacient, perquè els tractaments són els que són i tothom sap més o menys el nivell de gravetat que cal posar, però el que no s’ha fet de forma molt exhaustiva és treballar aquest tema d’educació pediàtrica que ara és el prioritari”. Considera que, a la consulta, el metge “no pot preguntar només com ha anat, quantes crisis ha tingut i afegir-li una altra medicació”, sinó que “està demostrat que si la família ho entén bé i el pacient també, si el metge s’adapta a la condició concreta d’aquella família i mira a cada visita com fa la tècnica d’inhalació, com té aquests dispositius i quins dubtes té, resulta que fa progressar”. Aquest progrés es tradueix en una disminució de les crisis asmàtiques.

Després d’aquests anys de treball per l’elaboració de la documentació per metges i famílies, han format a altres professionals en el tractament educatiu sobre l’asma i afirma que “estem molt contents perquè la rebuda d’aquest protocol ha sigut molt bona. La jornada que vam fer a Santa Caterina dirigida a professionals de l’IAS i de l’ICS d’aquella zona va anar molt bé i també va estar ben rebuda”. El següent pas és fer “la formació dels referents de l’atenció primària de tota la regió sanitària de Girona, pel que es posen com a data màxima el primer semestre de 2024, i “a partir d’aquí, es podrien donar altres col·laboracions a la resta del territori català, perquè hi ha zones on això no s’havia intentat mai”. A més, “no existeix una guia d’aquest aspecte a nivell nacional. Dels tractaments si, però estrictament dirigida al complement de l’educació terapèutica no, som dels primers”, pel que el mètode nascut a la Corporació maresmenca podria acabar exportant-se a la resta de l’Estat.

L’any 2017 es van unir professionals de l’Hospital de Calella i dels CAPs de Calella, Canet, Pineda, Tordera, Blanes i Lloret per desenvolupar un tractament divulgatiu pels petits pacients i les seves famílies, que ara s’està estenent a tota la regió sanitària de Girona. Podria exportar-se també a altres punts del territori català.

L’asma, en la infància, és la patologia crònica més freqüent. Per sort, la immensa majoria de pacients tenen un asma moderat, però està quantificat que més o menys un 5% del total dels asmàtics són greus. Presenten problemes que alteren la qualitat de vida del pacient, de la família, l’estructura de vida fins i tot”, exposa el doctor Sánchez, i afegeix que “una de les complicacions més freqüents és que els bronquis, a l’estar inflamats molt de temps, perden una mica la seva capacitat d’adaptar-se a determinades circumstàncies. Pot haver pacients que tenen limitacions a l’exercici físic i altres, els més evolucionats, que tinguin símptomes freqüents que realment requereixin molta medicació”.

A nivell farmacològic, hi ha dos tipus de tractaments que dependrà dels símptomes del pacient: el tractament de manteniment bàsicament són els corticoides inhalats i administrats de forma correcta. És la pedra angular del tractament de l’asma diari i pràcticament té nuls efectes secundaris”. Els pacients amb uns criteris clínics més lleus, en canvi, és probable que no necessitin una medicació diària, sinó un tractament de shock en casos puntuals que és “el Ventolin inhalador, el salbutamol. És un broncodilatador, un tractament de rescat que obre els bronquis”, explica l’especialista en asma infantil.

Les famílies poden consultar la informació relativa a la tècnica d’administració dels tractaments inhaladors i els tipus de tractaments al blog divulgatiu Cuidant infants, elaborat per la Corporació.

Comparteix el contingut!

Go to Top