Calella, en prealerta per la sequera que afecta els embassaments

  • El sistema Ter-Llobregat, del qual s’abasteix Calella, té les reserves d’aigua al 37%

El reg de parcs i jardins, com seria el Parc Dalmau, és una de les primeres limitacions que s'aplicarien en cas d'alerta per sequera

2022-10-27T09:58:21+01:0027/10/2022|

La manca de pluges està provocant que les reserves d’aigua dels embassaments estiguin al límit. Uns 300 municipis de Catalunya estan en alerta per sequera i tenen restriccions en l’ús de l’aigua, però n’hi ha molts d’altres que estan en prealerta a l’espera del que passi en el futur més immediat. És el cas de Calella, que actualment està en fase de prealerta.

Els embassaments del sistema que formen els rius Ter i Llobregat són els que abasteixen Calella i tenen les reserves al 37%. Es va declarar la prealerta a finals de febrer, quan els pantans es trobaven al 56% de la seva capacitat, i la manca de pluges ha provocat que baixin encara més.

El llindar a partir del qual es declara l’alerta per sequera és variable i es determina en funció de l’aigua i de l’època de l’any. A nivell general, s’estableix l’alerta quan les reserves descendeixen fins al 40% i el sistema del qual s’abasteix Calella ja està per sota d’aquesta xifra.

La prealerta es declara quan les reserves baixen del 60% i l’alerta quan cauen a més del 40%. Tot i així, l’època de l’any i les necessitats de cada moment fan que aquests llindars siguin variables.

Un cop l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) declara l’alerta hidrològica, s’apliquen restriccions en diferents àmbits. A efectes pràctics, als ciutadans no els afecta en el seu dia a dia, ja que les primeres mesures són sempre en els sectors menys imprescindibles.

La limitació principal és per l’aigua de reg agrícola, per usos ramaders, industrials i recreatius que també impliquin reg, com poden ser els camps de golf.

Pel que fa a usos urbans, es redueix el reg de jardins i zones verdes, que només es pot fer de nit. També es prohibeix omplir fonts ornamentals i es limita omplir les piscines i netejar carrers i vehicles.

A nivell general, només es permet un consum màxim de 250 litres per habitant i dia, molt superior al que sol utilitzar qualsevol persona en la seva rutina diària.

La pitjor sequera a Catalunya des del 2008

Catalunya viu la segona sequera més greu del segle. La pitjor va ser l’any 2008, quan les reserves d’aigua van caure fins al 20%. L’ACA descarta que la situació s’agreugi tant com fa 14 anys, tot i que pel moment no s’esperen unes pluges importants que puguin fer augmentar els embassaments.

De fet, per millorar les reserves, cal molta pluja; una situació atmosfèrica que deixi precipitacions abundants durant setmanes o mesos o un episodi de temporal extraordinari com el Glòria, que tot i que causa destrosses, a nivell dels pantans i els rius són beneficiosos.

Comparteix el contingut!

Go to Top