Eleccions municipals 2023

2022-12-01T16:47:22+01:0001/12/2022|

Segurament pensareu que parlar d’unes eleccions que es produiran al mes de maig de 2023 és un pèl aviat. Ho és, òbviament. Falten, encara, 6 mesos. Pot semblar molt de temps, però per als partits que es vulguin presentar, no ho és. Preparar programes, parlar amb ciutadans, organitzar els militants propis per repartir tasques internes, cercar informació per poder oferir als veïns i veïnes unes propostes ajustades a les necessitats reals del municipi…, representa tota una feinada. Segur que tots ja estan en marxa.

La meva reflexió va en una línia més aviat des del punt de vista de la ciutadania, a partir d’una pregunta: quines prioritats necessita la ciutat?

És clar, és una pregunta trampa. Ho és perquè una ciutat és un conjunt d’interessos diversos. A vegades molt diversos. Trobar el punt d’allò que és necessari i prioritari no resulta fàcil. A vegades, si no es fila prim, passa que les accions que es consideren prioritàries per part dels partits polítics no acaben de concordar amb les que té la ciutadania.

Per posar un exemple. Des de fa mesos, ciutadans de Calella es queixen de la seguretat ciutadana, de les ocupacions d’habitatges, de l’ús poc adequat de patinets i bicicletes, de la neteja i la recollida de residus, de la manca d’oportunitats laborals, de la massificació turística o de l’incivisme d’algunes persones i col·lectius. Segur que totes aquestes queixes són correctes i responen a situacions que es viuen o s’han viscut. I que són importants, ningú en pot dubtar. Però fixeu-vos que la ciutadania no parla de com cal gestionar el futur de la ciutat, en aspectes com el creixement urbanístic, els serveis que necessita la ciutat, la imatge de la ciutat, dels diners que es necessiten per poder tirar endavant els projectes i serveis municipals, de com respondre a necessitats de reduir l’impacte que genera el canvi climàtic…, i altres aspectes que, potser, no es tenen en compte per part de la ciutadania perquè no són “immediates” i del dia a dia, però que, per la ciutat, sí que són importants.

A banda, hi ha temes que són de gestió municipal en relació amb altres administracions (Consell Comarcal, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya o Govern de l’estat espanyol) o amb altres titulars d’infraestructures (Adif, ACA -rieres-, autopista -Generalitat-, Territori o la part de la línia de la costa -platja sobretot-). Aquests aspectes de gestió municipal també generen necessitats i demanen gestionar diferents temes: passos a nivell a la via del tren, neteja de les rieres, usos de la platja, obres en espais condicionats per una infraestructura, el pas de la N-II per la ciutat, gestió de la seguretat a la zona del far per despreniments, etc…

Els partits, doncs, han de mirar com donen respostes a tots aquests temes, que no solen ser d’interès directe per part de la ciutadania.

Sigui com sigui, els partits que es presentin a les properes eleccions hauran de filar prim amb els programes i les propostes que facin, perquè hi ha una certa “tensió” en aquests darrers mesos que estan radicalitzant opinions i punts de vista. I això condicionarà com la ciutadania votarà al final.

Estic segur que tots els partits, tots, miraran de presentar el millor programa polític possible per tal de treballar i estar al servei de la ciutat i del seu veïnat. No puc pensar que facin alguna cosa diferent. Tots saben que en l’actual malestar existent, fer propostes utòpiques, fora de les possibilitats o que no tinguin en compte les necessitats i queixes dels veïns…, estarà abocat al fracàs electoral. No ho dubto.

Per tant, a sis mesos vista de les eleccions municipals, convido als partits a que parlin amb els veïns de la ciutat. Que escoltin molt, molt. Que prenguin nota de tot el què ha passat en els darrers mesos i que, finalment, presentin uns programes electorals que donin respostes al que interessa a la ciutadania…, sense oblidar tots els aspectes que he explicat que també demostren que els partits no pensen només en el dia a dia, sinó també en el futur de la ciutat.

Segur que seran unes eleccions molt, molt interessants!

Comparteix el contingut!

Go to Top