El cost de l’aigua s’encareix més d’un 12% a l’Alt Maresme

  • Agbar fa pujar el preu d’extracció i transport d’aigua als municipis de la conca de la Tordera

  • El CCM planteja crear una empresa mixta comarcal per gestionar el cicle de l’aigua al Maresme

A partir de 2023, l’aigua serà un 12,38% més cara a Calella i a tot l’Alt Maresme. El motiu és que Agbar, empresa que gestiona l’extracció i el transport des de l’origen fins a cada muncipi, al·lega l’increment del preu de l’electricitat, que li estaria pujant els costos de bombejar l’aigua.

La potabilitzadora de Palafolls la gestiona el Consell Comarcal del Maresme

  • Agbar, l’empresa que s’encarrega d’extreure l’aigua del seu origen i portar-la als municipis, ha fet pujar el preu al·legant que se’ls ha incrementat el cost de l’electricitat que utilitzen per bombejar l’aigua. El Consell Comarcal del Maresme ha acceptat pujar les tarifes i volen que l’assumeixi la Generalitat.

  • El Consell Comarcal planteja crear una nova empresa de capital mixt que gestioni el cicle integral de l’aigua pròpia dels municipis de cara a 2024, amb l'us. Aprofitant també, de la xarxa d'aigues de les depuradores per la neteja viària.

2022-12-04T18:28:56+01:0004/12/2022|

L’aigua s’encarirà més d’un 12% a partir de l’any vinent a la nostra zona. Aquesta pujada no es veurà automàticament a la factura de l’aigua que rebem cada dos mesos, però el més previsible és que acabi repercutint en els ciutadans a la llarga o a la curta, depèn de com es gestioni. Es tracta de l’aigua anomenada “en alta” la que s’ha encarit, que és la que surt de les fonts d’origen -com poden ser els embassaments, rius, aqüífers i dessalinitzadores- i es transporta fins els dipòsits municipals a través de grans canonades supramunicipals. 

En el cas de l’Alt Maresme, l’aigua arriba de dos punts: la potabilitzadora situada a Palafolls i la dessalinitzadora de Blanes. A partir d’aquí, es trasllada des de Tordera fins a Arenys. “Es va fer una canonada que va venir a través d’una subvenció europea, que va costar més de 60 milions d’euros en el seu moment. Té forma d’embut, perquè on es necessita més cabal d’aigua és a l’Alt Maresme i la part estreta és a Arenys”, explica la consellera de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Montserrat Garrido.

El Consell Comarcal ha aprovat l’increment de més d’un 12% que repercutirà en la quantitat d’aigua que cada municipi necessita per abastar els dipòsits principals. En tractar-se de l’aigua en alta, implica que els ajuntaments hauran d’assumir aquesta pujada de preu en un primer moment i posteriorment buscar la forma com sufragar-la. Es poden fer modificacions en el pressupost per tal de pujar les partides destinades a l’aigua i baixar-ne d’altres -a Calella encara no s’ha aprovat el pressupost, pel que es poden fer canvis fàcilment- o, tenint en compte que l’aigua es una taxa que ha de cobrir el cost, augmentar el preu de la factura a través de la modificació de les ordenances fiscals. 

Apujar els impostos és una mesura impopular a la volta de les eleccions, pel que és més probable que els actuals governs acabin la legislatura sense fer canvis i passin la pilota als seus successors, és a dir, als governs que surtin dels comicis del mes de maig de 2023.

En el cas de Calella, l’Ajuntament té delegada la gestió de l’aigua a Gestaigua, una empresa mixta que no té prou romanent per fer-hi front. “La pujada de l’aigua és indecent”, declara Sebastià Tejada, regidor dels Comuns de l’Ajuntament de Calella i també conseller comarcal a l’oposició, que ha calculat que “per Calella l’increment seria d’uns 200 mil euros, i amb la musculatura que té Gestaigua, no podrà assumir aquest sobrecost”.   

Amb tot, el Consell Comarcal del Maresme vol que sigui la Generalitat a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) qui assumeixi aquesta pujada dels costos, com ja ha fet a altres zones. “El govern de la Generalitat ha fet una subvenció per cobrir la diferència de la corrent elèctrica a l’àrea metropolitana de Barcelona i hem demanat una reunió perquè entenem que al Maresme també ens toca”, afirma Garrido. Però l’ACA no deixa de ser, també, administració pública, pel que els pressupostos provenen també de les arques públiques de la Generalitat. Sigui a través de l’Ajuntament o a través de la Generalitat, és el ciutadà qui acaba pagant l’increment.

Tejada també denuncia que no s’ha previst cap clàusula perquè aquest increment del 12,38% es reverteixi quan el preu de la llum torni als nivells normals, pel que la pujada es convertiria en estructural. També destaca el fet que s’imputi la pujada a tot el cost de l’aigua “en alta”, malgrat el cost elèctric és una part del total, sense tenir present que altres costos de l’empresa subministradora no s’han incrementat. De la mateixa manera lamenta que Agbar tingui també interessos en les elèctriques: “els beneficiaris [de l’increment de cost] són els mateixos”.

El Consell Comarcal es constitueix com a Entitat Local de l’Aigua

En el mateix ple comarcal, el Consell Comarcal del Maresme va aprovar constituir-se com a Entitat Local de l’Aigua (ELA), amb l’objectiu de “poder gestionar tota l’aigua en baixa del Maresme, excepte a Tiana i Montgat ja que s’abateixen de la xarxa metropolitana”, exposa Garrido. És a dir, a més d’encarregar-se de l’extracció i transport de l’aigua entre municipis, que actualment fa a través de l’empresa mixta SIMMAR (Serveis integrals de manteniment del Maresme), amb un 20% de participació del Consell Comarcal, també assumir el cicle de l’aigua a l’interior dels pobles i ciutats del Maresme. El fet de ser una Entitat Local de l’Aigua també permetrà fer inversions a les plantes potabilitzadores i dessalinitzadores sense haver de demanar autorització a l’ACA, agilitzant els tràmits administratius.

Aquest canvi es dirigeix a la creació d’una nova empresa. La concessió a SIMMAR acaba al desembre del 2024, pel que el Consell Comarcal planteja crear una nova empresa mixta, seguint el model de Gestaigua (51% de capital públic i 49% privat).

El projecte és ambiciós ja que pretén cobrir també la reutilització de les aigües terciàries, les provinents de les depuradores per utilitzar-les per altres serveis, com podria ser la neteja viària, parcs i jardins. 

De fet, hi ha una experiència a Sant Pol i Sant Cebrià de Vallalta en que l’aigua provinent d’una depuradora pel reg d’un camp de golf. Actualment, Calella depèn de l’aigua potable per netejar els carrers, una situació que, en l’actual context de sequera, planteja la necessitat de buscar alternatives.

Comparteix el contingut!

Go to Top