Netegen amb mànega la Riera Capaspre el dia que es declara l’alerta per sequera

Un operari netejava la Riera Capaspre el divendres al matí

  • Calella està inclosa a la zona on la Generalitat ha declarat l'alerta per sequera per la manca de pluges. Tot i així, la neteja dels carrers es continua fent amb aigua potable, un mètode que alguns ciutadans critiquen pel context de sequera que hi ha actualment.

2022-11-29T20:24:04+01:0029/11/2022|

Aquest passat divendres ha entrat en vigor l’alerta per sequera a tota la zona que s’abasteix del sistema Ter-Llobregat, afectant una gran quantitat de municipis i, entre ells, Calella. Aquesta alerta implica restriccions d’aigua en els usos menys rellevants. El mateix dia, però, operaris municipals netejaven amb una mànega la Riera Capaspre, un fet que els testimonis han criticat per trobar incoherent donat el context actual.

En un primer moment, l’Ajuntament va afirmar que l’aigua de la mànega no sortia de la xarxa d’aigua potable, però davant les preguntes de CALELLA COMUNICACIÓ ha fet marxa enrere i ha acabat reconeixent que si ho era. De fet, no va ser un fet puntual, sinó que la neteja dels carrers de la ciutat es fa habitualment amb aigua de la xarxa d’aigua potable, que és la mateixa que surt per les aixetes dels domicilis.

En el cas de les ciutats, les restriccions en l’aigua afecten a les fonts ornamentals, les piscines, el reg de les zones verdes i, precisament, a la neteja de la via pública. Per això, els testimonis afirmen que és “totalment innecessari” netejar amb mànegues en aquests moments de sequera. A més, la Riera Capaspre és una zona problemàtica que el mateix dia es va inundar, pel que la neteja que es va fer al matí va esdevenir inútil.

Malgrat les restriccions que marca l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), en una reunió amb els portaveus dels grups polítics municipals es va acordar que, pel moment, es faria cas omís de les recomanacions d’us de l’aigua potable i se seguirien fent les tasques de forma habitual i sense restriccions ja que el consum d’aigua per habitant a Calella és inferior al màxim que marca la Generalitat, sense plantejar solucions de futur que permetin estalviar un recurs que és finit. 

Algunes ciutats grans com Barcelona tenen grans infraestructures subterrànies on s’acumula l’aigua de la pluja i posteriorment s’utilitza per netejar els carrers. S’anomenen aigües freàtiques i, en aquest cas, no afecta les reserves ja que no són potables, sinó reutilitzades. Calella, en ser un municipi molt més petit, no té aquest tipus de dipòsits de grans dimensions.

Les restriccions que s’han posat a diverses zones són a conseqüència de la manca de pluges que s’arrossega des de fa mesos, un fet que ha comportat que les reserves d’aigua de pràcticament arreu de Catalunya hagin disminuït fins a nivells alarmants. El govern català, a través de l’ACA, ha declarat l’alerta per sequera a diferents zones de Catalunya, pel que la immensa majoria del país, pràcticament el 80% de la població, està afectat per les restriccions.

Comparteix el contingut!

Go to Top