La pujada de costos minva els beneficis pels torrons a les pastisseries calellenques

  • La factura elèctrica s'ha duplicat i triplicat a les pastisseries, igual que el preu de les matèries primeres

  • Es veuen obligades a pujar el preu dels torrons entre un i dos euros, però es resignen perdre beneficis i es limiten a sobreviure

  • El torró de gema cremada és un dels que es fan artesanalment a Calella
2022-12-06T13:46:00+01:0006/12/2022|

El Nadal arriba en un moment convuls a nivell de preus. A menys de tres setmanes perquè arribin les dates més assenyalades de l’any, les pastisseries calellenques treballen a tot ritme per oferir un dels productes estrella de l’època, els torrons, però ho fan enmig d’una inflació que ha pujat els costos de manera desorbitada. En aquesta situació, es debaten entre mantenir els preus d’alguns tipus de torrons i pujar aquells en els que no hi veuen més opcions, que es traduirà en un o dos euros més per barra.

La pastisseria Gallart pagava habitualment entre 300 i 400 euros de llum, però ara n’arriba a pagar mil, el que els suposa “un maldecap molt important”. Ja han canviat els horaris i treballen durant la nit, quan la llum és més barata, per intentar pal·liar la pujada. La pastisseria Ramírez tem quin serà el preu a pagar, ja que la companyia elèctrica fa dos mesos que no li envia la factura per un problema tècnic i a l’última, del mes de setembre, els hi van duplicar el preu. També la bombona de gas ha passat d’uns 11 euros a més de 17, un fet que noten per tenir el forn de gas.

Però a més dels subministraments, la matèria primera per fer els torrons també s’ha encarit. El sucre ha multiplicat per quatre el preu per quilo -d’uns 50 cèntims a 2 euros-, una bossa de cinc quilos de xocolata costa 5 euros més, l’ametlla i els ous també han pujat en gran mesura. Per la resta de dolços, la farina s’ha encarit un 52% i la nata i la crema s’han disparat.

Enmig d’aquesta voràgine de preus, les pastisseries lluiten per sobreviure sense perjudicar als clients, pujant entre un i dos euros els torrons, especialment els que estan fets dels productes que més s’han encarit, intentant mantenir el preu de la resta i resignant-se a perdre beneficis. És un fet que tenen assumit i que s’agreuja davant la competència dels supermercats on les barres de torrons són molt més econòmiques per fer-se en quantitats ingents, tot i que adverteixen que la qualitat no és la mateixa i que estan fets amb molta antelació. Des de la pastisseria Ramírez apunten que “hi ha clients que busquen el gust de tota la vida”, pel que estan disposats a pagar un preu més elevat per obtenir aquesta qualitat.

El torrons de gema cremada, de xocolata amb avellana, de Cadis, de Xixona, de praliné o de massapà són algunes de les varietats que es poden comprar fets artesanalment a Calella, la majoria en la típica forma de barra rectangular, però algunes també en forma de porquet.

La situació és molt delicada actualment degut a la inflació, però s’arrossega de fa temps. “Les pastisseries que no tenen granja amb taules i cadires on poder prendre alguna cosa, a la llarga s’aniran en orris”, afirmen des de la pastisseria Gallart, on  durant tot el Nadal faran un miler de barres de torró i tenen expectatives que les vendes siguin similars a les de l’any passat.

Les companyies de torró més importants de l’Estat també han augmentat un 10% els seus productes de cara a les festes degut a la pujada de costos.

Comparteix el contingut!

Go to Top