Baixa l’edat mitjana dels candidats a l’alcaldia de Calella respecte les eleccions del 2019

Candini va traspassar la vara d'alcaldia a Buch en un gest que també implicava el relleu generacional. Ho feia davant de la mesa d'edat, representada pel regidor de més edat, Josep Gibert, i la regidora més jove, Cindy Rando, del ple actual.

El traspàs de la vara d'alcaldia de Candini a Buch va escenificar el relleu generacional

  • L’edat mitjana dels caps de llista de les diferents formacions que concorren a les eleccions ha baixat dels 51 anys del 2019 als 44 de 2023, tot i que hi ha més diferència entre el candidat més veterà i la més jove.

2023-01-15T12:05:45+01:0015/01/2023|

Queden quatre mesos per les eleccions municipals i pràcticament tots els partits han definit qui serà la persona que els representarà a la cursa cap a l’alcaldia. Tot i que sembla que encara queden lluny, a mesura que passen les setmanes es va fent evident la tensió política i les formacions guanyen protagonisme. Hi ha un detall que ha variat respecte les últimes eleccions: l’edat mitjana dels caps de llista dels comicis del 2023 ha baixat fins als 44 anys, mentre el 2019 era de 51 anys.

També s’ha ampliat la diferència entre el candidat més jove i el de més edat: Sebastià Tejada (Comuns), de 61 anys, es porta 29 anys amb Cindy Rando (PSC), de 32, que tot i ser la més jove, porta dues legislatures com a regidora a l’Ajuntament, igual que Tejada. En les eleccions del 2019, Montserrat Candini -que tenia la mateixa edat que ara Tejada- es portava 23 anys amb l’alcaldable més jove del moment, Núria Freixas, que tenia 38 anys.

Enguany hi ha tres cares noves que opten a dirigir l’Ajuntament. Són Albert Comas (CUP), de 42 anys; Céline Coronil (PP), de 55 anys; i Enric Gómez (Estimem Calella), de 40 anys. També serà la primera vegada que Marc Buch, de 36 anys, es presenti com a cap de llista d’una formació (Junts) en unes eleccions; durant aquesta legislatura ha estat alcalde per la renúncia per malaltia de Candini, pel que no ha estat votat anteriorment. El traspàs de la vara d’alcaldia ja va escenificar aquest rejoveniment.

Buch, Rando i Tejada porten dues legislatures com a regidors de l’Ajuntament; els dos primers al govern i l’últim a l’oposició. Si no hi ha sorpreses i tots tres aconsegueixen representació de nou, encetaran la tercera legislatura.

Xavier Ponsdomènech (ERC), de 43 anys, és l’únic que repeteix com a alcaldable, ja que Guillermo Gomis (Cs), de 54 anys, no ha anunciat si es tornarà a presentar per la formació taronja després dels contactes fallits amb el PP.

El 2019 també va concórrer a les eleccions Podem encapçalat per Leonor Cintas, de 53 anys, però enguany es presenten de forma conjunta amb Calella en Comú després d’haver acordat que es presentaran sota les sigles de Calella en Comú Podem.

Tot i que hi ha hagut rumors sobre si altres partits formarien una llista i optarien a l’alcaldia de Calella -com poden ser Vox, Valents o Front Nacional de Catalunya-, per ara no han transcendit moviments oficials, malgrat si que hi va haver contactes inicials entre Valents i activistes veïnals, que no han arribat a bon port. Tot i així, la presentació de les candidatures davant la Junta Electoral de Zona és entre el 19 i el 24 d’abril, pel que encara podria haver alguna sorpresa tant amb les llistes ja confirmades com amb les que no s’han anunciat.

Relleu generacional o experiència

La qüestió de l’edat genera debats per si és millor l’experiència d’una persona més gran o les noves idees i el relleu generacional d’un candidat més jove. Tot i que a Calella no hi ha una diferència d’edat molt exagerada, a altres municipis si que es pot veure una disparitat important. A Cabrera de Mar, per exemple, Junts proposa com a cap de llista a Òscar Fernández, de 23 anys, mentre que a Barcelona ERC aposta per Ernest Maragall, de 80 anys.

Del Baby Boom a la Generació Z

En funció de l’any en què cada persona ha nascut s’inclou en una generació diferent, amb característiques pròpies segons el moment històric. Els que van néixer entre el 1949 i el 1968 són els anomenats “Baby Boom” per l’explosió demogràfica de després de la guerra civil. Juntament amb la Generació X -nascuts entre 1969 i 1980-, es caracteritzen per l’ambició i la recerca de l’èxit, són les generacions que han treballat des de molt joves per tenir una feina estable, casa, cotxe i família, inculcats sota la cultura de l’esforç. Per això, els votants d’aquestes edats també busquen l’estabilitat a nivell polític i s’inclinen, majoritàriament, per les forces més tradicionals i menys radicals.

En canvi, els Millennials -nascuts entre 1981 i 1993- i la Generació Z -de 1994 al 2010- tenen unes tendències diferents marcadament digitalitzades. Són generacions que han nascut en moments de més frustració, que tenen molt més en compte la salut mental i els problemes ambientals, i que busquen l’autenticitat en els polítics.

La campanya electoral que esculli fer cadascun dels candidats a l’alcaldia de Calella tindrà un impacte en els votants, que ho veurà diferent en funció de la seva edat i les experiències viscudes. També hi influirà l’edat del propi alcaldable i la forma com es mostri.

Comparteix el contingut!

Go to Top