ERC proposa convertir l’Ajuntament en distribuïdor d’energia per abaratir la factura elèctrica

  • Edificis particulars i públics poden generar electricitat per abastir els veïns en un model que impulsa la producció local d’energia

L'Ajuntament Vell ha estrenat plaques fotovoltaiques el 2022

  • Les Comunitats Energètiques Locals generen energia renovable a través de plaques solars instal·lades en edificis públics i en habitatges particulars i es distribueix als veïns més pròxims, reduint considerablement la factura elèctrica. Un model que suposa un estalvi econòmic i mediambiental però també amb un punt feble.

2023-01-20T17:09:43+01:0019/01/2023|

La transició energètica per disminuir l’ús de combustibles fòssils contaminants passa per augmentar l’ús d’energies renovables. Una de les més utilitzades és l’energia solar que es genera a través de les plaques fotovoltaiques, tot i que actualment a Calella només les instal·len els propietaris de cases que tenen una superfície de sostre important. ERC proposa que sigui el propi Ajuntament qui generi energia solar a través de les plaques instal·lades als edificis municipals i compartir-la amb els veïns, el que permetria reduir la factura elèctrica de les llars, a més de la dels equipaments públics.

Aquest model ja existeix a altres municipis i s’anomena Comunitat Energètica Local (CEL), que a grans trets implica que se suma l’energia que generen les plaques solars dels edificis públics amb la que fabriquen les plaques instal·lades en cases particulars per tal d’abastir els veïns més pròxims. El portaveu d’ERC, Xavier Ponsdomènech, afirma que permet garantir la “sobirania energètica”, en detriment del “model unidireccional, on Endesa fabrica l’energia, la distribueix i la comercialitza” que és el que estem més acostumats. Aquest canvi de model energètic és el que volen impulsar els republicans si aconsegueixen l’alcaldia després de les eleccions del mes de maig.

Representants d’ERC han visitat la CEL de Caldes de Montbui, un dels primers municipis on s’ha implantat aquest model energètic. Ponsdomènech afirma que els veïns adherits “paguen 50 euros a l’any i es beneficien de la distribució que fa l’Ajuntament a través de les plaques solars dels equipaments municipals”, un import molt menor a les escandaloses factures que s’han rebut en el darrer any amb els preus disparats. En el cas dels veïns que ja disposen de plaques fotovoltaiques, la quota és de 10 euros i poden demanar subvencions per ajudar a finançar la instal·lació i el seu manteniment. També hi ha altres municipis catalans que tenen una CEL, com Sant Jaume dels Domenys.

Tot i l’estalvi econòmic i mediambiental que suposa, també hi ha punts febles. Fins ara, només es permetia que s’hi poguessin afegir els veïns que visquin dins d’un radi de 500 metres d’una instal·lació pública amb plaques fotovoltaiques, una distància que el govern espanyol va ampliar el mes de desembre a 2 quilòmetres. Tot i així, resulta un impediment per les famílies que viuen fora d’aquest radi.

Perjudici per les companyies elèctriques

En les Comunitats Energètiques Locals, les llars disposen d’una potència al mes que, si se supera, automàticament es consumeix l’energia que envien les distribuïdores elèctriques, pel que l’habitatge no es quedarà mai sense llum. Si no s’arriba a superar el límit, l’import que s’ha de pagar és molt inferior al preu de mercat i es destina directament a les arques públiques, pel que les companyies elèctriques en surten perjudicades. Per intentar evitar que els clients es canviïn intenten allargar els tràmits burocràtics, fins a 6 mesos en el cas de Caldes de Montbui.

Equipaments amb plaques solars

Actualment hi ha plaques fotovoltaiques instal·lades a l’Ajuntament Vell, a la comissaria de la Policia Local i a La Muntanyeta. El govern vol col·locar-ne també a la coberta del Museu Arxiu i estudiar si és viable posar-ne a la Fàbrica Llobet Guri, un espai molt gran però que implicaria una inversió important degut al mal estat de la teulada. També hi ha edificis privats que tenen aquesta font d’energia renovable, com poden ser cases particulars.

De fet, la Diputació de Barcelona ha obert una línia d’ajudes pels ajuntaments per subvencionar projectes d’energies renovables, entre ells la instal·lació de plaques solars. El Maresme rebrà 6,6 milions d’euros per tirar endavant aquestes mesures.

Comparteix el contingut!

Go to Top