El temporal de fred i vent fa caure fanals a Calella i Pineda

El fanal ha caigut a la calçada del Rierany dels Frares. (Foto: @PoliciaCalella)

2023-01-24T23:10:40+01:0024/01/2023|

Un fanal ha caigut aquest vespre al mig del Rierany dels Frares, a la cantonada amb el carrer Monturiol, a causa del vent, que a estones bufa amb força. La Policia Local ha informat que no hi ha hagut ferits i que s’ha activat al servei de manteniment pel perill que representava el cablejat i també als Bombers. La caiguda de fanals no és habitual, malgrat en alguns casos la base està en males condicions per l’oxidació, el pas del temps i els orins dels gossos. Recentment va caure també un fanal a Pineda, on si que va provocar danys en impactar sobre un cotxe aparcat, trencant-li els vidres.

El vent i el fred són els únics elements d’un dia en el que es preveia que pogués arribar a nevar arran de mar, tot i que finalment s’ha quedat a cotes altes, sobre els 400 metres. Alguns punts del Maresme si que han vist el terra enfarinat, com Tordera o Arenys de Munt, i a zones més elevades com Hortsavinyà o el Montnegre si que han quedat totalment blanques, arribant a suspendre les classes de l’Escola d’Hortsavinyà situada a Tordera.

Protecció Civil té activada la prealerta del pla NEUCAT i diversos municipis han preparat les màquines llevaneu i han llençat sal a les carreteres. En el cas de Calella, els plans d’emergències no estan vigents des de fa més de 5 anys, entre ells el NEUCAT, que té l’objectiu d’anticipar i gestionar el risc que comporten les nevades. L’última vegada que es van homologar van ser els anys 2013 i 2014, malgrat s’han de renovar cada quatre anys. Això implica que si es produeix una emergència que requereix de l’activació d’un d’aquests plans, hauran quedat totalment obsolets.

Conduir amb neu o gel

En el cas que nevi i calgui desplaçar-se amb cotxe, cal anar molt compte, especialment si hi ha gel a la via. Alguns dels consells de Protecció Civil i Trànsit per conduir amb aquestes condicions climatològiques són circular amb una velocitat moderada, posar les cadenes, encendre els llums d’encreuament i els de boira i augmentar la separació amb la resta de vehicles. Cal deixar una via lliure per permetre el pas dels serveis d’emergència i les màquines llevaneu i evitar frenar perquè no es descontroli el vehicle, sobretot si hi ha gel.

Abans de sortir cal revisar la pressió dels pneumàtics, controlar quines gasolineres hi ha durant el trajecte i omplir el dipòsit cada 100 quilòmetres de viatge i controlar que els líquids de refrigeració i rentaparabrises estiguin als nivells adequats. És important que el telèfon mòbil estigui carregat per si cal demanar ajuda i portar una manta, una llanterna i els elements de senyalització com els triangles i les armilles reflectores.

Comparteix el contingut!

Go to Top