La dessalinitzadora de la Tordera funciona al 100% per pal·liar la sequera

  • El funcionament habitual de la planta dessalinitzadora és d’entre el 10 i el 15%, però s’ha augmentat al màxim per la situació de sequera. És la instal·lació que abasteix d’aigua Calella. L’ACA vol ampliar la seva capacitat dels 20 hm3 actuals fins als 80.

2023-01-29T17:21:59+01:0029/01/2023|

La planta dessalinitzadora de la Tordera, situada a Blanes, funciona actualment al 100% de la seva capacitat, malgrat en unes condicions normals el percentatge es mou entre el 10% i el 15%. Ubicada al terme municipal de Blanes, abasteix una població de 300.000 habitants i inclou els municipis de l’Alt Maresme des de Palafolls fins a Arenys de Mar, entre d’altres; també Calella.

El motiu pel qual funciona a ple rendiment és la situació de sequera que es viu a Catalunya: la manca de pluja està fent baixar les reserves dels pantans a uns nivells preocupants, per sota del 30%, i si s’arriba al 25% s’entrarà en una situació d’excepcionalitat que implicarà restriccions en l’aigua de boca, que és la que utilitzem en el dia a dia.

Davant d’aquesta situació, les dessalinitzadores són imprescindibles, motiu pel qual treballen al màxim que poden a nivell tècnic. No només la de la Tordera, també l’altra planta que hi ha a Catalunya, situada al Prat de Llobregat. Vista la importància d’aquest tipus d’instal·lacions, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) treballa per ampliar la seva capacitat per fer front a una futura situació d’excepcionalitat per la sequera i, fins i tot, per construir una tercera dessalinitzadora igual que la de la Tordera, que se situaria a Cubelles i abastiria tant el Llobregat com Tarragona.

Ampliar la dessalinitzadora de la Tordera

Fa anys que l’ACA vol duplicar la capacitat de producció de l’aigua dessalinitzada, ampliant la planta de la Tordera fins als 80 hm3 de capacitat i fent-la tan gran com la del Prat, que és la més gran d’Europa per abastir l’àmbit urbà. L’objectiu és disposar de més aigua en cas que els períodes de sequera s’agreugin i calgui garantir totes les demandes, l’ACA preveu que estigui llesta l’any 2026. La de la Tordera va ser la primera dessalinitzadora de Catalunya, inaugurada el 2002 i amb una capacitat inicial de 10 hm3, que es va ampliar posteriorment al 2009 fins a 20 hm3.

La planta té uns grans tubs submarins que capten l’aigua a 800 metres de la costa de la conca del Tordera a 30 metres de profunditat. Té 20 filtres de sorra pels quals l’aigua passa a pressió en dos etapes. A continuació, l’última etapa de filtratge es fa amb cartutx. L’aigua, encara salada però ja neta, passa per un sistema d’osmosi inversa que la dessalinitza mitjançant les 5.824 membranes. Un cop a l’etapa final, l’aigua es remineralitza i s’envia als dipòsits per ser introduïda a la xarxa d’aigua potable.

Comparteix el contingut!

Go to Top