Es declara l’alerta per sequera: en què ens afecta?

  • L’alerta per sequera es declara a la conca del Ter-Llobregat, on s’hi inclou Calella

  • A Calella també s’aplicaran restriccions d’aigua, però són mínimes

Una de les restriccions que s'apliquen és la prohibició d'omplir fonts ornamentals.

2022-11-21T16:53:12+01:0021/11/2022|

El presagi s’ha acabat complint: la manca de pluges ha portat les reserves d’aigua dels embassaments tant al límit que el govern català declararà demà l’alerta per sequera al sistema del Ter-Llobregat. És del qual s’abasteix Calella, ja que inclou la dessalinitzadora de la Tordera, que actualment treballa al 90% de la seva capacitat. També s’aplicarà al sistema Darnius Boadella, pel que l’alerta afectarà 6,6 milions de ciutadans residents a 25 comarques, és a dir, la immensa majoria de Catalunya.

L’alerta per sequera es declara en un moment en què les reserves dels embassaments estan al 33%, tot i que a nivell general s’estableix en el moment que descendeixen del 40%. Això implica que s’estableixen restriccions d’aigua per alguns usos. L’aigua de boca, és a dir, l’aigua potable de la qual bevem i cuinem està garantida. A efectes pràctics, als calellencs no ens afectarà en el dia a dia, ja que les primeres mesures són sempre en els sectors menys imprescindibles.

Quines restriccions s’aplicaran?

  • Es prohibeix omplir fonts ornamentals o llacs artificials.
  • Es limita l’aigua per regar parcs i jardins.
  • Es restringeix la neteja de carrers, façanes i vehicles amb mànegues d’aigua.
  • Es prohibeix omplir piscines, un fet que, a punt d’entrar l’hivern i per la poca quantitat de piscines particulars que hi ha a Calella, pràcticament no notarem.

On es notaran més les restriccions d’aigua?

  • El reg agrícola és un dels més afectats, ja que ha de reduir el consum d’aigua en un 25%.
  • Els usos recreatius que impliquen reg, com poden ser camps de golf, l’han de reduir en un 30%.
  • La ramaderia (10%) i la indústria (5%) també han de reduir el consum d’aigua.

Per sota del consum màxim

Amb l’alerta per sequera s’estableix un consum màxim de 250 litres per habitant i dia, molt per sobre dels 121, 09 litres que consumeix, de mitjana, cada calellenc segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Això vol dir que pràcticament no notarem les restriccions, sempre que les pluges acabin arribant i no s’hagin d’endurir.

Les restriccions començaran quan es publiqui l’alerta

La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha anunciat a Catalunya Ràdio que el govern català declararà demà l’alerta per sequera, però fins que no es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) no es faran efectives.

Fins ara no hi havia restriccions, però la conca del Ter-Llobregat i, per tant, també Calella, estaven en prealerta des de finals de febrer, quan els pantans es trobaven al 56% de la seva capacitat.

La pitjor sequera a Catalunya des del 2008

Catalunya viu la segona sequera més greu del segle. La pitjor va ser l’any 2008, quan les reserves d’aigua van caure fins al 20%. L’ACA descarta que la situació s’agreugi tant com fa 14 anys, tot i que pel moment no s’esperen unes pluges importants que puguin fer augmentar els embassaments.

De fet, per millorar les reserves, cal molta pluja; una situació atmosfèrica que deixi precipitacions abundants durant setmanes o mesos o un episodi de temporal extraordinari com el Glòria, que tot i que causa destrosses, a nivell dels pantans i els rius són beneficiosos.

Comparteix el contingut!

Go to Top