Veïns del Parc de Calella demanen canviar les canonades abans d’implantar zona verda

Els veïns es queixen que la majoria de canonades de la urbanització són de fibrociment i que tenen avaries constants. Lamenten que només es va substituir un tram fa dos anys.

L'any 2020 es va substituir la canonada d'un tram de carrer

  • Els veïns de la urbanització de cases unifamiliars es queixen d’avaries continues per l’antiguitat i el mal estat de les canonades, moltes de les quals encara són de fibrociment, i demanen que se substitueixin abans d’implantar la zona verda als carrers.

2023-01-31T17:41:34+01:0031/01/2023|

Els veïns de la urbanització Parc de Calella denuncien estar afectats sovint per talls d’aigua degut a les avaries que es produeixen a diferents punts de la xarxa per l’antiguitat i el mal estat de les canonades. Per això, demanen que “abans d’implantar la zona verda als nostres carrers, és molt més important substituir totes les canonades d’aigua de fibrociment que encara hi ha a la zona”. CALELLA COMUNICACIÓ ha avançat que Gestvia farà zona verda a la urbanització, el que implicarà pintar les places d’aparcament -actualment no estan delimitades-, pel que la petició dels veïns s’adreça al govern perquè faci canvis a la xarxa d’aigua potable abans de començar a pintar i instal·lar els parquímetres.

A molts dels carrers, les canonades encara són de fibrociment i contenen amiant cancerigen, un material que es va prohibir l’any 2001 però que s’utilitzava molt a l’Estat tant per fabricar les canonades com les teulades. Un veí explica que en “100 metres del carrer Santos de Maimona, entre Doctor Vivas i Francesc Saula, després de moltes queixes i escrits, es va canviar a l’octubre de 2020”, però la resta de carrers continuen pendents.

L’amiant és un mineral format per fibres microscòpiques que té propietats aïllants i ignífugues. Quan es desgasta o es trenca, les fibres de l’amiant es poden dispersar i quedar suspeses en l’aire. La inhalació d’aquestes fibres pot produir malalties com càncer de pulmó si s’hi està exposat durant un llarg termini de temps.

La perillositat de l’amiant no és l’únic problema pels residents, que relaten que les canonades “estan en mal estat, provoquen fuites i talls de fins a 12 hores sense que les famílies i residents tinguem aigua. Són despeses de reparació múltiples i inútils cada any”, afirma.

Els veïns expliquen que es van reunir amb el tècnic de Medi Ambient i li van explicar els problemes que pateixen per les canonades obsoletes, però denuncien que des de l’any 2011 només s’han fet petites reparacions i consideren que cal un projecte complet a la urbanització. Aquest tipus d’actuacions són molt costoses i requereixen d’una planificació per evitar que els diferents espais quedin atrapats enmig de carrers tallats.

La zona verda, prevista per abans de l’estiu

Aquest dijous es porta al ple l’aprovació de l’adscripció del Parc de Calella perquè Gestvia implanti la zona verda, un tràmit que no sembla que tingui problemes per tirar endavant. El president de l’empresa de mobilitat municipal i regidor de Mobilitat, Soufian Laroussi, no vol posar una data concreta per la posada en marxa de la nova zona d’estacionament regulat, tot i que preveu que abans de l’estiu estigui activa.

Comparteix el contingut!

Go to Top