El salari mínim puja fins als 1.080 euros mensuals

  • El salari mínim puja un 8%, el que representen 80 euros al mes

2023-02-01T14:42:52+01:0001/02/2023|

Els treballadors que fins ara rebien el salari mínim interprofessional veuran un lleuger augment en el seu sou. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que s’incrementarà un 8% fins arribar als 1.080 euros bruts al mes en 14 pagues. És a dir, si es prorrategen les pagues extres, queda en 1.260 euros mensuals bruts. Aquest augment implicarà també canvis en la renda: quan només hi ha un prestador, fins arribar als 22 mil euros anuals no cal presentar la declaració, però en el cas que n’hi hagi dos o més, la quantitat se situa als 14 mil. Amb el salari mínim de mil euros que hi havia fins ara, no s’arribava a aquesta quantitat, pel que molta gent s’estalviava haver de fer la renda. En canvi, amb 1.080 euros puja del mínim i els treballadors estan obligats a presentar-la.

Una comissió d’experts que assessora el govern espanyol plantejava que la pujada s’havia de situar entre els 40 i els 80 euros, una proposta que s’ha acabat acceptant a l’alça. Serà amb efectes retroactius des de l’1 de gener d’enguany, pel que els empresaris hauran de regularitzar les nòmines d’aquest mes.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ho ha acordat amb els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, que reclamaven arribar als 1.100 euros. A la reunió, però, no ha assistit la patronal, que demanava que l’increment fos més baix, pel que és el segon any consecutiu que la proposta no rep l’aval dels representants dels empresaris.

L’any passat, el salari mínim va pujar als mil euros per primera vegada a la història i ara augmenta 80 euros més. La ministra de Treball fa bandera de “fer efectiu un dels grans compromisos de la legislatura: aconseguir almenys el 60% del salari mitjà”, un percentatge que reclama el Consell d’Europa. Tot i així, els experts aconsellen revisar aquesta pujada al cap de sis mesos per avaluar si és suficient en l’actual context d’inflació.

L’increment del 8% és lleugerament inferior al de les pensions, que van pujar un 8,5% igual que l’IPC, assimilant-se per tant a l’augment generalitzat dels preus. Però representa més del doble del que han pujat els sous dels treballadors públics, que es queda en el 3,5%.

Comparteix el contingut!

Go to Top