Man Ray-Lee Miller

2023-03-03T09:47:57+01:0003/03/2023|

Tinc un llibre de fotografia d’en Man Ray (1890/1976), conegut fotògraf de principis del segle passat, membre d’un grup d’artistes surrealistes, residents a París, on s’hi trobava també Salvador Dalí… En el comentari inicial de la publicació, Man Ray explica la seva manera de veure i entendre la creació d’obres polèmiques i artístiques en tots els sentits… També fou ell qui, amb una ¿inoportuna? entrada de llum al seu laboratori, mentre revelava negatius fotogràfics, provocada, diuen, a l’obrir la porta la seva companya Lee Miller, va ser prou llest per reaccionar davant l’adversitat i aprofitar aquella inesperada claror per transformar la desgracia en oportunitat… Aquells negatius velats per la llum, es convertirien en la seva marca d’autor, la “solarització”, una forma d’obra fotogràfica mai vista fins a les hores… Lee Miller (1907-1977) que sempre va ser una dona lliure i independent, de molt jove havia anat dels EEUU a París per conèixer Man Ray (el seu referent artístic) i diuen que es va convertir en la seva alumna, mussa i amant i que van viure uns anys junts plens d’activitats creatives… Després el va deixar per fer la seva vida i carrera fotogràfica sola… Ell sempre la va enyorar… De vells es van tornar a trobar… Les  històries de parelles tant potents artísticament com aquesta, sempre estan envoltades d’amors i desamors…

Pensant en el sorprenent descobriment de la tècnica fotogràfica de “solarització”, és evident que qualsevol alteració de l’ordre establert tant pot esdevenir una obra d’art revolucionària, com un canvi social estrident i inesperat… Així doncs, hem de pensar que, com deia el nostre Capità Enciam, “els petits canvis són poderosos”… Cal que estiguem sempre a l’aguait de l’arribada d’aquesta inesperada i indiscreta llum exterior, perquè podria il·luminar un nou camí a la nostra actual i potser avorrida i monòtona vida… Artística? Intel·lectual? Econòmica? Política? Familiar? Social?… Una existència i un temps únic i irrepetible que podríem estar desaprofitant…

Colo,dijous 25-febrer-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top