L’escola La Minerva lamenta la manca de manteniment

  • L’AFA denuncia la quantitat de desperfectes del centre i la direcció assenyala la manca de neteja a l’entorn

  • L’Ajuntament destina 30 mil euros extra d’inversió a La Minerva no previstos en el pressupost anual

  • Les instal·lacions de La Minerva tenen 20 anys, pel que tenen desperfectes i la comunitat educativa del centre demana més rapidesa en arreglar-los i més neteja als voltants.

2023-03-22T11:48:17+01:0022/03/2023|

L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de La Minerva denuncia la falta de manteniment a l’escola. La directora del centre, Irene Castellar, considera que si que es van arreglant els desperfectes però es queixa de la lentitud i d’haver d’insistir molt al personal i la regidora de l’àrea d’Educació quan depenen de personal extern a l’escola. “Quan es tracta de passar la informació d’uns als altres tot va més lent. Crec que es podria millorar la inversió en el manteniment? També”, exposa Castellar.  

De fet, veuen poca diferència en la quantitat que destina l’Ajuntament d’inversió en manteniment en les dues escoles públiques de la ciutat tenint en compte l’antiguitat de les instal·lacions: l’edifici de La Minerva té uns 20 anys i rep 15 mil euros, mentre que el d’El Far rep 12.400 euros i té 4 anys. Aquestes partides de manteniment són les que apareixen al pressupost del 2023. Casualment, el govern porta al pròxim ple una modificació pressupostària -tot just un mes després d’aprovar el pressupost- que inclou 30 mil euros més d’inversió per La Minerva arran les inquietuds abans que es fessin públiques les mancances de l’escola i en ple període de matriculacions. Aquesta partida d’inversió extra no estava prevista inicialment i, a preguntes de l’oposició, el govern negava que calgués més manteniment al centre.

El pressupost municipal del 2023 recollia una partida de 15 mil euros per inversió en el manteniment de La Minerva, però ara s’hi afegiran 30 mil euros més provinents d’una modificació pressupostària que es portarà al pròxim ple.

Castellar apunta que on és més necessària la neteja és a l’entorn del centre educatiu. Exposa que “no és només imatge d’escola, és imatge de Calella. Tot el que és el pavelló i voltants fa vergonya. La neteja, la higiene, hi ha ‘botellons’ cada dos per tres. Hem demanat els dilluns una neteja general al voltant del pavelló”. L’AFA ha documentat els desperfectes i les zones més brutes de l’entorn de l’escola i el seu president, Adil Marouan, afirma que ho “hem traslladat a l’Ajuntament i ens deien que s’hi passarien, però la majoria de coses no estan solucionades”. L’associació de famílies també ha elevat les queixes al Síndic de Greuges i als serveis territorials d’Educació. El que va revisant el Departament són unes esquerdes d’assentament que té l’edifici, que són aquelles que apareixen a les parts més febles de l’edificació. Segons la directora, els arquitectes d’Educació afirmen que no suposen perill estructural i en fan inspeccions periòdiques. 

Però la quantitat desperfectes no acaba aquí. A l’interior, alguns endolls han estat mesos espatllats i les cisternes dels vàters d’infantil són molt antigues i funcionen amb cadena, que es trenca molt sovint, pel que cal substituir-les. A la pista esportiva que recentment s’ha designat com a pati obert hi ha una penya de la qual cau sorra cap al pati, sobretot després de ploure, i cistelles oxidades per la seva antiguitat. A l’exterior, les deixalles s’acumulen igual que les restes dels “botellons” del cap de setmana, s’ha posat un pedaç en una caixa de llums perquè no sembli oberta i la barana que delimita amb la vorera està trencada. Tot un llistat que l’AFA ha reclamat i pel que sent que es discrimina al centre.

Les cisternes són molt antigues, sovint hi ha restes de “botellons” i la tanca està trencada

Algunes coses s’han arreglat o hi ha el compromís de fer-ho, per exemple amb l’escala lateral del costat de l’hort de l’escola. En d’altres, la directora explica que cal esperar als períodes de vacances perquè no hi siguin els alumnes, com per exemple amb les tasques de pintura o amb els problemes dels endolls, perquè cal inhabilitar la llum de tota la planta per treballar-hi.

El manteniment de La Minerva no recau exclusivament en l’Ajuntament, sinó que també hi estan involucrades altres institucions, com és el Consell Comarcal del Maresme en el cas del menjador i el Departament d’Educació en les qüestions estructurals.

Hi ha certes zones on les tasques de manteniment encara es compliquen més, com és la cuina: la part interior recau en el Consell Comarcal del Maresme perquè té derivat del servei de menjador, però la instal·lació i el manteniment exterior és competència de l’Ajuntament. Aquesta particularitat ha provocat que es dilatés el temps per arreglar la campana extractora, que finalment s’ha solucionat. El mateix passa amb la neteja a l’exterior: hi ha zones verdes però també un pàrquing gestionat per Gestvia, pel que cada àrea depèn d’un departament diferent.

Comparteix el contingut!

Go to Top