Ha estat el primer acte públic de l’entitat, així com la primera vegada que se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano a Calella
L’Associació Cultural Gitana de Calella celebra en un acte obert el seu Dia Internacional
L’Associació Cultural Gitana de Calella ha celebrat el seu primer acte públic coincidint amb el Dia Internacional del Poble Gitano, una efemèride que també s’ha commemorat per primera vegada a la ciutat. El president de l’entitat, José Vázquez, s’ha mostrat satisfet amb l’acollida d’aquest primer acte i avança que ja estan organitzant el següent, de caràcter musical.
La celebració ha tingut tocs reivindicatius però també de record a qui va ser vicepresident de l’entitat i activista, Juan Manuel Navarro, qui va morir recentment. El president explica que “li hem fet un petit homenatge dedicant-li unes paraules i alguns temes musicals” a càrrec del grup local de l’associació. Vázquez afirma que Juan Manuel Navarro era per ell com un germà i que ha estat una dura pèrdua.
El president de Politirrom, la Plataforma Gitana d’Acció Política, Cristóbal Laso, també va participar a l’acte fent una xerrada sobre l’antigitanisme, un discurs que Vázquez qualifica de “molt encertat”. El poble romaní s’ha sentit històricament discriminat i, en molts casos, perseguit, pel que s’han vist obligats a lluitar pels seus drets amb més vehemència que altres col·lectius. De fet, Politirrom va néixer perquè consideren que un dels temes pendents del poble gitano és la participació política i la participació en la presa de decisions i en la planificació d’estratègies encaminades a la seva inclusió.
El Dia Internacional del Poble Gitano se celebra cada 8 d’abril en record al primer Congrés Mundial gitano, que es va realitzar a Londres el 8 d’abril de 1971, tot i que a Calella s’ha traslladat al divendres 14. Es tracta d’un dia festiu i per donar a conèixer la cultura i la història del poble romaní, al mateix temps que per lluitar contra la discriminació i antigitanisme.
La bandera oficial és verda i blava, en representació al cel i el camp, amb una roda de carro vermella al centre com a símbol del camí des de la Índia i la llibertat. L’himne gitano és “Gelem, gelem”, que significa “vaig caminar, vaig caminar”, i el va composar Jarko Jovanovic.