Petites històries de la fotografia calellenca (I)

2023-05-20T08:36:31+01:0020/05/2023|

L’any 1989, des de FFC vam fer un documental prou exhaustiu sobre la memòria col·lectiva de la història de la fotografia a Calella… Diuen que els primers professionals llogaven els patis més bonics de les cases per muntar-hi el seu “estudi” (decorat) per on passaven les persones que volien guardar la seva imatge testimonial… Algunes fotos recuperades portaven el nom d’aquests primers fotògrafs: Fàbregas, Perelló, J.Costa (moltes postals antigues duen la seva firma), Frederic Ballell (aquest tenia l’estudi al carrer Sant Josep i era enginyer d’aigua i gas i es va traslladar de Barcelona a Calella)… Del que en queden més còpies signades (amb segell sec) potser és R.Monné amb estudi al carrer Església cantonada Sant Josep…

Aquest grup, segurament amb altres autors, podríem dir que són els primers (finals segle XIX i principis del XX) d’una llarga llista d’antics professionals de la imatge… Quant a fotògrafs professionals més recents podria ser que Joan Planchart (l’avi Planchart) fos el més recordat, continuador d’aquesta feina artística i el primer de la seva saga familiar… El Dr. Puig Serrat en una entrevista d’aquella època el recorda com un “mag” de la fotografia…

Un altre referent fotogràfic era Joan Vilella que tenia una botiga on disposava d’aparells, carrets, vidres (negatius) i paper fotogràfic…

En Bibiloni i en Soteras en parlen també abastament, mencionant la compra d’una “capsa” per fer fotos…

En Soteras explicava que no li van donar un Primer Premi perquè la seva foto, ambientada en una cuina amb foc a terra, amb un avi i un nen, també hi havia col·locat una espelma sobre una ampolla de xampany, i el jurat va considerar que aquell detall restava puntuació al conjunt de la imatge…

Bé això és un tast que, aprofitant el Festimatge, intentaré anar ampliant tot repassant el documental realitzat ja fa trenta dos anys… Considero que les seves imatges ja són, ara mateix, una joia i un record, sobre tot sonor, per la quantitat d’entrevistes que es van fer a alguns dels protagonistes de la història i que malauradament ja ens han deixat…

Evidentment que no hi són tots, però d’aquests en teníem referències…

Colo, dijous 15-abril-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top