Un anàlisi dels resultats electorals a Calella…

2023-05-30T16:48:48+01:0030/05/2023|

Ja han passat les eleccions municipals. Unes altres. I com ja és habitual, a cada municipi els resultats s’han ajustat a la seva realitat i a les seves peculiaritats. Resulta molt difícil generalitzar els resultats a nivell de país, perquè són les eleccions on els perfils personals dels caps de llista juguen un paper molt alt. Per tant, tot anàlisi s’ha de fer amb cura i, en general, no és recomanable fer generalitzacions. Per això focalitzaré la reflexió en la ciutat de Calella. Sense comparar amb cap altre municipi.

I què ha passat a Calella? Doncs allò que era previsible, que no és cap altra cosa que Junts tenia més possibilitats de guanyar, i així ha estat. Una altra cosa és que ho hagi fet amb els 6 regidors que, finalment, ha aconseguit. En tot cas, si els ha tret és perquè han fet una campanya molt potent. I perquè a Calella hi ha molt votant de l’òrbita de Junts (antiga Convergència). Al davant tenen un repte molt gran: fer oblidar els anys de Montserrat Candini. I ho hauran de fer amb un equip renovat on hi ha 5 persones que s’estrenen i només el seu cap de llista té experiència.

ERC ha patit un descens important de vots i, per aquest fet, ha acabat perdent un regidor. En aquest cas, el factor de descontentament amb el govern de Pere Aragonés i l’estratègia que segueixen en relació amb el procés els ha passat factura, tot i que si es compara amb el que ha passat en altres municipis, els republicans calellencs han resistit prou bé. Segurament, el fet de ser un equip seriós i cohesionat, que han treballat moltíssim durant la campanya i amb un tarannà correcte, els ha permès aturar bé el cop. De fet, ha estat la segona llista en nombre de vots, per sobre fins i tot del PSC. Faran feina, d’això n’estic segur.

I el PSC ha guanyat un regidor, tot i perdre 25 vots en relació a les eleccions de fa quatre anys. La baixa participació els ha beneficiat en aquest aspecte. No és normal que perdent vots, es guanyi un regidor. Però així ha estat i els ha portat una certa alegria, més quan aquest increment els permet ser clau de govern amb Junts o amb la resta de partits. Segurament tornaran a repetir govern.

Els nouvinguts d’Estimem -hereus del PDeCat de Montserrat Candini-, han estat la decepció. Han fet una precampanya i una campanya espectacular, amb un desplegament de mitjans molt alta…, però els resultats no han respost a les seves expectatives. Segur que esperaven més i millors resultats. Ara els tocarà gestionar els resultats segurament des de l’oposició, per bé que hi ha una remota possibilitat de formar govern alternatiu si es posen d’acord amb ERC, PSC i els Comuns. Difícil.

La gran decepció segurament l’estan vivint els Comuns. Sebastià Tejada i el seu equip de ben segur que esperaven molt més. Però el resultat ha estat fluix, molt fluix. Però un mal resultat no significa que no es pugui treballar per Calella. Caldrà reorganitzar-se i seguir endavant. Experiència en tenen.

La CUP s’ha quedat igual en nombre de regidors -només un-, però han perdut alguns vots. Tot i això, estic plenament convençut que faran feina, amb força i amb ganes de fiscalitzar de manera contundent tot allò que faci el govern. Són de pedra picada, amb idees clares i amb un projecte de ciutat propi que seguiran defensant. En sentirem a parlar durant els propers quatre anys de les seves gestions. Segur.

El PP ha tornat. Aquest seria el missatge que potser defineix millor el què han aconseguit. Era esperable, donat que Ciudadanos no s’ha presentat i per tant, era més que previsible que recuperés part del seu electorat. No han arribat als 500 vots, però n’han tingut prou per recuperar el seu regidor (en aquest cas, regidora). La seva política ja es veurà, però segurament seguiran amb el seu tarannà tradicional. La seva cap de llista és nova a la política calellenca. Veurem quina tasca fa.

VOX no ha fet campanya, no ha dit res de res i…, al final no ha tret cap representant. No val la pena dir res més d’ells.

A Calella han votat 1084 persones menys que a les eleccions de 2019. La participació ha baixat. Hi ha diferents factors que poden haver-hi influït. No és una bona dada, però cal pensar que és circumstancial i que part dels abstencionistes hi són i que esperen millors moments per tornar a votar.

Calella té diferents temes per resoldre durant els propers quatre anys. Els partits, tots, estiguin al govern o a l’oposició, hauran de treballar de valent. I cal que posin l’interès general de la ciutat i dels seus ciutadans abans que els de partit. Cada vegada més, els votants són més exigents i cada vegada més els “venedors de fum” ho tindran més cru per aconseguir representants al consistori.

La majoria de regidors i regidores són nous en la política municipal. Esperem que s’hi adaptin ràpidament i es posin a treballar en benefici de la comunitat. Feina en tenen. Calella es mereix tenir polítics al servei de tots i totes. A veure què fan…

Comparteix el contingut!

Go to Top