Petites històries de la fotografia calellenca (III)

2023-06-09T19:10:47+01:0009/06/2023|

Cal esmentar un parell d’aficionats el treball dels quals ha enriquit la història gràfica de la ciutat: Francesc Vila i en Josep Maria Torrent que, amb la seva dèria de fotografiar Calella, han creat un arxiu indispensable per conèixer la fisonomia urbanística de la nostra ciutat els darrers anys…

Miquel Cabutí i Ramon Galceran formaren part d’una nova fornada d’aficionats que després es varen professionalitzar; el primer fent reportatges periodístics (corresponsal a l’Agència EFE i també de TVE) i el segon amb dedicació plena a la fotografia de reportatge i comercial…

Amb l’arribada del turisme, la família Planchart, que ja estava arrelada a Calella, va obrir noves botigues (Joan i Enric)…

Els germans Cusell (Enric, Tomàs i Joan) també varen entrar en aquest negoci de fotografia turística, comercial i popular obrint botigues… Així mateix ho va fer Nico Satorra, que venia de Barcelona, dedicant-se al treball eminentment turístic fent reportatges de festes i activitats relacionades amb aquest negoci (“vaquilles”, discoteques, etc…) i també a l’edició de postals…

Als anys 70, Joan Cusell i Joan Alcaraz es van associar creant els laboratoris industrials Supercolor, que aplegaven un gran volum de feines de diverses comarques… Més tard, amb l’arribada de la fotografia electrònica, magnètica i digital, aquests laboratoris van perdre feina i no van resistir el canvi…

La fotografia digital ha capgirat tot el mercat i avui dia qualsevol persona té un arxiu fotogràfic inimaginable, fins i tot per ell mateix… Sempre queden, però, els aficionats que porten la fotografia a la seva mirada, sensible i personal… Totes aquestes informacions les he recollit del film “La Fotografia a Calella” (1989) de Foto-Film Calella… Fins aquell any doncs, aquesta modesta passejada per la història calellenca de la fotografia, segur que han quedat pendents un munt de noms i per això demano disculpes, és impossible recordar-los tots… A partir de l’any 1989, la història mereix un capítol a part per la continuïtat de les nissagues fotogràfiques, els nous protagonistes, també els concursos i les entitats fotogràfiques calellenques i en particular Foto-Film Calella, però aquesta feina la deixo per una altra persona i ocasió…

Colo, dijous 29-abril-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top