Calellencs que treballen a Barcelona lamenten que els busos s’omplen de turistes a l’aeroport i no poden pujar-hi per tornar de la feina
Queixes per la saturació dels busos que connecten l’Alt Maresme amb Barcelona
La Generalitat és conscient del problema i modificarà els horaris després de Sant Joan per adaptar el servei a la demanda
L'empresa Sagalés és la que gestiona els autobusos que enllacen Calella i Barcelona
Molts veïns de Calella treballen o estudien a Barcelona i un dels mitjans de transport públic per arribar-hi és l’autobús. A l’estiu, l’afluència de turistes fa que els busos quedin plens a la primera parada, l’aeroport, pel que en les hores punta sovint no poden pujar usuaris a les parades del centre de la ciutat comtal de les línies 603 i 618, les que connecten amb Calella i l’Alt Maresme.
La Victòria és una calellenca que ha viscut aquesta situació en diverses ocasions, ja que acostuma a pujar al bus a les dues de la tarda, moment de tornada a casa de les persones que treballen en torn de matí, que conflueix amb l’arribada de turistes. “Portem dies que al bus de les 14:05 tenim el mateix problema: la majoria dels usuaris de la parada Ronda Sant Pere no podem pujar a l’autocar i ens hem de quedar esperant a la parada el bus de reforç, amb el consegüent temps de retard, ja que mai se sap quan trigarà a venir ni si arribarà”, explica. Un problema afegit amb el servei de busos és que la freqüència és mínima, molt inferior a la dels trens.
La situació a l’estiu és puntual, però cíclica. La usuària afirma que “durant la resta de l’any, el servei és de 10: puntual, còmode… però a l’estiu deixa molt que desitjar, tot i que cada any tenen el mateix problema, sempre acaben fallant igual”, pel que demanen un reforç del servei. Alguns dels afectats li han comunicat la situació a l’empresa d’autobusos, Sagalés, però només han rebut com a resposta que comuniquen la incidència al departament corresponent.
La Generalitat modificarà els horaris
El Departament de Territori de la Generalitat és qui s’encarrega de gestionar el servei del transport públic d’autobusos i és conscient de la problemàtica, que afecta també altres zones turístiques. Asseguren que “en moltes línies que tenen comunicació amb aeroport o zones turístiques, ja teníem previst la modificació dels horaris a partir de Sant Joan i, per tant, hauria de millorar la situació actual”.
La Conselleria afirma que “els resultats del servei entre Pineda-Calella-Barcelona són molt bons amb un creixement molt alt de la demanda”, ja que en els darrers tres anys no ha parat d’augmentar. Si l’any 2021 el van utilitzar més de 27 mil viatgers durant tot l’any, el 2022 van ser gairebé 40 mil i en els primers cinc mesos de 2023 ja són més de 22 mil usuaris, amb un creixement de la demanda del 102%.
El bus, l’alternativa al tren
Tot i que la freqüència dels autobusos és inferior a la dels trens de Rodalies, alguns usuaris prefereixen el vehicle per carretera per la comoditat i perquè afirmen que habitualment és molt més puntual. De fet, la quantitat d’incidències a la línia R1 de Rodalies, la que transcorre pel Maresme, és la principal crítica del servei.