100 dies de marge…

2023-07-02T10:52:34+01:0002/07/2023|

… És el que crec que cal donar al nou equip de govern de la ciutat de Calella. Hi ha diverses raons. Miro d’exposar-les de forma entenedora -que no vol dir que tothom hi estigui d’acord o ho comparteixi-, per tal de situar adequadament el context polític local.

En primer lloc, perquè l’alcalde actual, en Marc Buch, es troba en una situació formal que res té a veure amb la que venia tenint. Des de que l’alcaldessa Candini el va nomenar ha estat un alcalde “accidental”. Primer perquè no era escollit per la ciutadania i, en segon lloc, perquè va haver de governar amb un “trencament” emocional i polític intern -que fins i tot va provocar la dimissió del regidor Josep Torres-. Ara és un alcalde que liderava la llista guanyadora i té un equip cohesionat i amb majoria absoluta. Per aquest motiu ja es mereix un marge de temps per poder iniciar la seva presidència al consistori.

En segon lloc, perquè bona part de l’equip que l’acompanya està format per persones que no tenen experiència dins de l’administració local. Fins a 6 regidors/es -dels 9 que configuren l’equip de govern-, són nous i sense experiència real dins de l’administració pública. Liderar un equip d’aquestes característiques demana temps per ensenyar i fer-se amb les dinàmiques internes de l’administració pública, per entendre què vol dir gestionar afers públics i, perquè no dir-ho, implementar una dinàmica de govern pròpia. Cal temps…, doncs, donem-los temps.

En tercer lloc, perquè els partits polítics que resten a l’oposició, també necessiten posicionar-se. N’hi ha dos que en el darrer mandat no hi eren: Estimem Calella (en part hereu de PDeCat) i el PP, que tot i tenir una llarga trajectòria dins el consistori, els darrers quatre anys va ser substituït per Ciudadanos -partit ara desaparegut del tot a Calella-. Ells també necessiten temps per posicionar-se en relació als companys de l’oposició i en relació al govern…, com ja hem vist en el representant dels Comuns, en Sebastià Tejada, que sembla predisposat a arribar a acords amb el govern…, molt més que ho va fer en moments anteriors.

En quart lloc, perquè hi ha tota una colla de projectes que cal posar en marxa. Alguns són prioritaris, d’altres no tant. Cal deixar temps per veure si tot el que van dir que farien durant la campanya electoral ara forma part de les prioritats o només era “màrqueting” polític per enfocar les eleccions. Com que això no es pot fer d’un dia per l’altre, cal deixar temps per veure quina serà la línia d’actuacions que seguirà aquest nou equip de govern.

En cinquè lloc, perquè hi ha raons externes que poden influir de forma important en el govern local. Parlo de les properes eleccions generals a l’Estat. En cas de nou govern estatal format per PP i VOX, cal pensar que aquells elements de gestió que depenguin de l’Estat poden patir importants variacions -si ho comparem amb l’actual govern del PSOE-, i això pot condicionar les decisions de gestió al municipi. No és un element essencial, però indefectiblement, hi poden haver polítiques que poden acabar incidint en els ajuntaments. A veure per on anirà el tema…

I, en darrer lloc, perquè la ciutadania també necessita temps per situar-se amb el nou equip de govern. Ens hem passat uns quants mesos de precampanya i campanya electoral. Molts ciutadans han opinat, uns a favor d’uns posicionaments, altres en contra. Hi ha hagut debats més o menys encesos, hi ha hagut tertúlies més o menys contundents, etc…, i ara cal tornar a la normalitat del dia a dia. Dit d’una altra manera, acceptar que tenim un alcalde que ha de ser de tots els ciutadans calellencs i un govern de qui hem d’esperar que actuï per  l’interès general. Els ciutadans de carrer hem de tornar a fer possible que des de l’ajuntament treballin en condicions de pau social -que no vol dir renunciar a ser crítics quan així sigui necessari-.

Per tant i per tot plegat, considero just deixar un marge de 100 dies (tres mesos) per tal que l’alcalde i el seu equip, els partits de l’oposició i tots nosaltres com a comunitat, es posin en marxa. Temps tindrem per dir el nostre parer, la nostra felicitació per la feina ben feta o per fer-ne crítica si no l’encerten.

Governar una ciutat com Calella no és fàcil…, per tant, no els ho posem encara més difícil!

Per Calella, és hora de treballar en benefici de totes i tots.

Comparteix el contingut!

Go to Top