El gelat de dolç de llet de la calellenca Kapote, premiat com el segon millor d’Espanya
La gelateria calellenca ja va guanyar la medalla de plata al Gran Premio del Helado amb el gelat de dolç de llet l'any passat i va quedar tercera amb el de maduixa.
La gelateria calellenca Kapote fa un dels millors gelats de dolç de llet d’Espanya. Així ho confirma el jurat del Gran Premio del Helado, que va proclamar sotscampió al propietari de Kapote, Martín Creixell, per segon any consecutiu amb aquest mateix sabor, pel que afirma que “estic molt content, a nivell personal ratifiques que les coses s’estan fent bé, però sempre amb els peus a la terra”. Va guanyar la medalla de plata tot i confrontar el seu dolç de llet al de més de 150 mestres gelaters, el triple que l’any passat, en el campionat celebrat a Marbella.
Creixell explica que per fer el gelat “utilitzem dolç de llet gelater, és molt fort, no es pot consumir de cullera. El combinem amb una mica de llet i de nata; sucre pràcticament no n’utilitzem, però si algun estabilitzant per donar el punt just de congelació. Ho barreges i cap a la màquina”, una producció artesanal que ell mateix apunta s’assimila a la forma de fer les postres antigament: “l’elaborem com les àvies ho feien amb les natilles”. Així és com el realitza:
Ver esta publicación en Instagram
El Gran Premio del Helado proposa competicions en tres sabors. L’any passat, el propietari de Kapote va quedar tercer en la categoria de gelat de maduixa fent-lo amb maduixes del Maresme, enguany ha quedat també entre els sis primers en la secció de gelat de xocolata. Però li va donar un toc especial, diferenciant-se de la típica xocolata amb llet: “vaig fer una xocolata d’un 80% de cacau natural i vaig infusionar l’aigua amb alfàbrega. Era una xocolata especial, potent, negre. El poden prendre els celíacs i intolerants a la lactosa, vaig cobrir un ampli espectre”, afirma.
L’any vinent, el concurs es trasllada a Alacant i repetiran el mango i la xocolata, però a la gran final canviaran el dolç de llet per avellana. A Martín Creixell ja l’han convidat a participar-hi de nou, però també ha rebut altres invitacions. Una d’elles va ser al bressol de gelat, a Itàlia: “una empresa italiana em va convidar a una fàbrica de Milà per fer-me una demostració i que fos el tècnic a Espanya, perquè vengui els seus ingredients”, però també li van demanar que fos el mestre gelater d’un esdeveniment que la companyia gelatera MEC3 va celebrar a Santa Susanna.
Creixell considera que el secret d’haver tornat a aconseguir el podi és “intentar ser millor cada any. Mirant quin és el millor producte, quines són les noves tecnologies, si s’utilitza sucre blanc o sucre de raïm… no estancar-se”, però li suma que “no vaig amb l’expectativa de triomfar, perquè després veig les cares de decepció dels companys. Vaig a l’hotel, em relaxo, faig el gelat quan em toca el torn i fins ara ha sortit bé”. Però té clar que “la veritat està aquí. Que qui el provi digui que de veritat està bo”.
Kapote té dues gelateries a Calella, una al carrer Església, ben a prop de Poblenou, i una altra a la Riera Capaspre. També en té una a Pineda de Mar. Aquest estiu, el sabor més nou que tenen és el de “síndria sense sucre, que es fa amb estèvia. Ens ha enlluernat una mica, perquè quan vam començar a fer les proves no teníem molta fe. Però ha agradat molt, està molt aconseguit”. També tenen els típics de fruita i d’altres més enfocat a les tendències, com el de Kinder o el d’Oreo.