Perilla el lloc de treball d’una desena de conserges d’edificis municipals per un canvi d’empresa

  • La majoria de treballadors tenen entre 50 i 60 anys i es quedaran sense feina l’1 d’octubre al no subrogar-se el personal

  • La nova empresa ha baixat molt el preu i argumenta que vol cobrir els llocs de treball amb contractes bonificats

L'Ajuntament vell i l'OAC són espais municipals que tenen conserges afectats pel canvi d'empresa

  • Una desena de conserges que custodien i donen la benvinguda a edificis com la Fàbrica Llobet, l’Ajuntament o el Far canviaran properament degut a que una nova empresa ha guanyat la licitació del servei de consergeria i vigilància, sense que hagi de subrogar les persones que feien les tasques fins ara. Les condicions del plec de clàusules del concurs ha perjudicat al personal actual, però la situació podria acabar als jutjats.

2023-09-02T10:52:19+01:0002/09/2023|

Les cares que donen la benvinguda als edificis municipals des de fa anys poden canviar ben aviat. Penja d’un fil el lloc de feina de la desena de calellencs que treballen fins ara a una dotzena d’edificis públics, que podrien acabar al carrer de forma imminent. Una situació que viuen amb gran inseguretat ja que alguns d’ells tenen una edat en la qual trobar una nova feina resulta difícil, en tenir entre 50 i 60 anys.

Els edificis on hi treballa el personal afectat són la Fàbrica Llobet, l’OAC, l’Ajuntament, Can Saleta, el Mercat Municipal, el camp de futbol de mar, el Museu del Turisme, l’Ajuntament Vell, el Far, el Museu-Arxiu, el refugi antiaeri del Parc Dalmau i l’Oficina d’Habitatge situada a la plaça Vicenç Ferrer.

El motiu és el canvi d’empresa: els conserges no són personal municipal sinó que estan contractats per una empresa externa, Grup Barna Porters S.L., que havia guanyat les darreres licitacions. En esgotar-se, l’Ajuntament ha fet un nou concurs públic i l’ha guanyat Wakeful S.L., una mercantil amb seu a Mataró. 

Tot i el canvi d’adjudicatari, hi ha licitacions públiques on l’administració planteja que s’ha subrogar el personal, és a dir, que l’empresa que entra ha de contractar els treballadors que desenvolupaven el servei mantenint les seves condicions de sou i antiguitat, però en aquest cas els plecs que regeixen el concurs posen expressament que no s’ha de subrogar el personal. Els tècnics municipals afirmen que no és possible subrogar.

Però hi ha un aspecte clau en els plecs que es diferencien de l’anterior concurs i que és en el que es basen els tècnics per dir que no s’ha de subrogar: el conveni. Malgrat l’any 2018, quan es va fer la darrera licitació, era l’empresa que es presentava la que havia d’especificar el conveni pel qual es regia el seu sector, en aquest cas ha estat el propi consistori qui ha decidit que el conveni col·lectiu de treball d’oficines i despatxos de Catalunya és el que s’ha d’aplicar, el qual no obliga a subrogar. En canvi, el conveni col·lectiu estatal d’empreses de serveis auxiliars d’informació, recepció, control d’accessos i comprovació d’instal·lacions, entre els quals s’hi inclouen els serveis de consergeria i vigilància i que és el que s’aplicava fins ara, sí que obliga a subrogar quan es compleixen certs requisits, amb l’objectiu de garantir l’estabilitat del personal. El canvi de conveni als plecs tècnics ha perjudicat als treballadors que prestaven aquest servei fins l’actualitat.

A l’hora de puntuar les empreses per decidir quina era la més apta per aconseguir el contracte, també sobta que la mesa de contractació no ha donat cap punt per experiència del personal a la mercantil que ho ha estat fent fins ara, malgrat les persones que desenvolupen les tasques porten un bon grapat d’anys en els mateixos llocs de treball, uns 7 anys en la majoria de casos.

El preu, l’aspecte principal

Els contractes de consergeria i vigilància acostumen a repartir-se entre unes poques empreses que es dediquen a aquest tipus de serveis auxiliars. El concurs actual l’ha guanyat Wakeful, amb la particularitat que s’ha presentat amb un preu un 17,2% per sota del que proposava l’Ajuntament i per sota de la mitjana de les tres empreses que es van presentar a la licitació, pel que en un primer moment va demanar-li que justifiqués el motiu en considerar-se una “baixa temerària”. L’empresa ha afirmat que podia fer la feina per menys de 260 mil euros, quan el preu de sortida calculat en funció dels costos del personal era de 314 mil euros.

La justificació que hauria donat la nova adjudicatària és que tenen bonificacions a la Seguretat Social perquè el personal que subscriu al servei té discapacitat, pel que poden oferir un preu menor. Aquest aspecte està recollit als plecs i l’Ajuntament ha donat per vàlid el seu argument i li ha adjudicat el contracte. 

La nova empresa va ser notícia l’any passat precisament per una denúncia que els treballadors van posar per les condicions laborals al Circuit de Montmeló. També va interposar un recurs davant el Tribunal de Contractes del Sector Públic precisament pel cas contrari al qual es troba ara, que els plecs d’una licitació de l’Ajuntament de Blanes no tenien en compte la subrogació del personal.

La licitació del servei de consergeria i vigilància en edificis municipals és un dels lots d’un concurs que també inclou el servei de suport administratiu i el d’atenció i informació als usuaris a les dependències de la Policia Local. En aquest últim, una de les empreses que s’hi va presentar també va proposar una baixa temerària, però en aquest cas l’Ajuntament va decidir excloure-la i continuarà prestant els serveis la mateixa mercantil que ho feia fins ara, Nordeste, que ha guanyat els dos lots.

Possible demanda

Malgrat la licitació es va publicar a mitjans d’abril, hores d’ara encara no s’ha produït el canvi d’empreses, allargant-se els terminis. Segons l’Ajuntament, es deu a que han intentat no haver de desprendre’s del personal, però ha estat el mateix alcalde, Marc Buch, qui ha comunicat a cadascun dels afectats la data d’inici de la nova empresa, que seria l’1 d’octubre.

Tot i així, en privat diversos agents reconeixen les altes probabilitats que la situació acabi als jutjats. De fet, la patronal de serveis auxiliars, Adedsa, s’ha interessat pel contracte i no seria estrany que alguna de les parts acabés presentant una demanda al contenciós-administratiu i al jutjat social.

Comparteix el contingut!

Go to Top