Avui va de NEC

2023-09-06T18:58:12+01:0006/09/2023|

El festival de “Nits d’Estiu a Calella” (NEC) ja porta algunes edicions a les seves espatlles i potser ja ha arribat el moment de fer-ne una valoració. I aquesta ha de ser ponderada, és a dir, sense deixar-se portar per vincles amb les persones organitzadores, els i les cantants i músics i pel fet de ser de Calella, sense més.

Per tant, des d’aquest punt de vista, anem a fer-ne una breu valoració.

I en primer lloc, cal deixar ben clar que el fet que a Calella hi hagi un festival de música és positiu. Més enllà de si és més o menys conegut entre les poblacions del voltant. Un festival de música és una manifestació cultural. I la cultura sempre és positiva en sí mateixa. Una altra cosa és que agradi més o menys a qui la viu o hi participa. Però el NEC va ser una bona iniciativa des del punt de vista d’incrementar l’oferta cultural local. Així doncs, un punt a favor del festival.

En segon lloc -i en aquest cas tinc en compte valoracions fetes per persones que hi han assistit-, el nivell dels artistes que hi han passat pot ser qüestionable, això és evident…, encara que va molt vinculat amb els gustos de cadascú que en gaudeix. Mirant i observant les cartelleres programades -incloent-hi la d’aquest estiu-, penso que hi ha diversitat d’estils i de nivells artístics. Però un festival és això, diversitat. Altrament, suposo -perquè no he parlat amb els organitzadors-, també deu ser un tema pressupostari. Amb més diners, segurament es podran contractar artistes que tenen un “catxet” (sempre m’ha agradat aquest terme) més alt. Segurament. Però no sempre pagar més és sinònim de qualitat. Hi ha propostes culturals molt mercantils i d’altres que no són conegudes o que tenen un cost baix, però que són de gran i altíssima qualitat. Per tant, veient qui ha vingut al llarg dels anys, crec que s’ha fet una bona tria a partir dels recursos que s’han disposat. Una altra cosa és demanar que es destinin més diners per poder contractar propostes més diverses.

Un tercer element a considerar del NEC és la ubicació. Tret d’algunes propostes que es fan en altres llocs (com el Parc Dalmau), la majoria d’actuacions es realitzen al far de Calella. Un lloc fantàstic!! En aquest punt sí que considero un encert total que es faci en aquest espai emblemàtic per la ciutat. No n’hi ha cap altre que l’iguali. Sí, estic d’acord amb els que diuen que és un espai amb poca capacitat de públic…, però és que un festival no depèn només del nombre de persones que hi puguin o no assistir…, depèn més que l’espai es vegi ple de gom a gom, que no pas mig buit. Qui vol anar-hi ja s’espavila. Però l’espai en sí mateix em sembla fantàstic!

I acabo amb un quart element, el ressò que té el festival a nivell de poblacions veïnes i comarca. Estic segur que es fa el que es considera oportú…, però em sembla que la difusió es queda una mica curta. Alerta! No estic parlant de cara als possibles assistents, sinó als mitjans de comunicació per tal que en facin difusió pels seus canals i arribant als seus oïdors o seguidors. Probablement aquest punt resulti ser millorable. De tota manera, tampoc estic d’acord en què s’atabali a les persones amb aquest tema, car festivals n’hi ha per tot arreu.

Acabo. Aquesta valoració del NEC la faig amb la voluntat de prestigiar una oferta cultural que, segurament, és millorable en alguns aspectes, però que dins del que representa d’oferta de ciutat, considero una bona iniciativa. I les bones iniciatives s’han de prestigiar, les organitzi qui les organitzi. Espero que aquest festival tingui llarga vida, que vagi millorant any rere any amb els artistes que hi participin i que la ciutadania en pugui gaudir.

L’any vinent seguirem gaudint del NEC…

Comparteix el contingut!

Go to Top