La patronal de serveis auxiliars intercedeix per aturar el canvi d’empresa dels conserges

  • ADEDSA ha presentat un recurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic al·legant que l’Ajuntament utilitza el conveni erroni

Can Saleta és un dels edificis municipals on canviaran els conserges

2023-09-20T21:48:43+01:0020/09/2023|

ADEDSA, l’Associació d’Empreses de Serveis Auxiliars, ha presentat un recurs davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic per intentar paralitzar el canvi d’empresa del servei de consergeria dels edificis municipals, pel que demanaven com a mesura cautelar que se suspengués la tramitació de l’adjudicació. Fonts municipals afirmen, però, que el tribunal ha desestimat el recurs, pel que Wakeful començaria a prestar el servei el 2 d’octubre. L’única via oberta que queda és la judicial.

El canvi d’empresa suposa que la desena de persones -moltes d’elles d’entre 50 i 60 anys- que actualment presten el servei quedarien al carrer a finals de mes, tal com va avançar CALELLA COMUNICACIÓ, una situació que ha generat una gran preocupació entre els afectats. “L’Ajuntament s’està carregant a deu persones”, afirma categòricament el secretari general d’ADEDSA, Joan Vilar. En canvi, l’Ajuntament de Calellla està convençut que els treballadors continuaran treballant per aquesta mateixa empresa, no es quedaran sense feina i, en tot cas, els canviaran d’ubicació; una visió totalment contraposada en paraules de la regidora de Recursos Interns, Lídia Pidemunt a l’emissora municipal.

En el recurs, la patronal al·legava que els plecs administratius de la licitació es basen en el Conveni d’oficines i despatxos de Catalunya, afirmant que aquest “no inclou les funcions recollides en el concurs, ja que el conveni aplicable en aquesta licitació seria el Conveni de Serveis Auxiliars d’informació, recepció, control d’accessos i comprovació d’instal·lacions, que és el que recull la totalitat de les funcions establertes”.

Entre aquestes tasques, a més, n’hi ha de compromeses; els conserges són els que custodien les claus dels edificis municipals i coneixen els codis de les alarmes, una informació molt sensible. Són les primeres persones que entren als equipaments i els últims que surten.

El punt de conflicte principal entre els dos convenis és la subrogació del personal, és a dir, el fet que l’empresa entrant hagi de contractar les mateixes persones que ja s’ocupaven de les tasques mantenint les seves condicions salarials i laborals. En la nova licitació no s’ha considerat la subrogació, pel que l’empresa entrant, Wakeful, ha rebaixat el preu al·legant que prestarà el servei amb contractes bonificats, una rebaixa amb la qual l’actual empresa, Barna Porters, no ha pogut competir.

La subrogació habitualment s’aplica a sectors com la neteja, la vigilància i la consergeria per donar estabilitat al personal, una condició que es va incloure en el conveni de serveis auxiliars que es va aprovar l’any 2021, avalat pels sindicats majoritaris. El secretari general d’ADEDSA exposa que utilitzar un altre conveni “va en contra dels treballadors que hi ha actualment i dels que vindran, perquè si ara n’entren de nous a l’empresa que ha guanyat, estaran sota el conveni d’oficines i despatxos, quan finalitzi la licitació no els podran subrogar, quedaran al carrer”, una situació que Vilar considera és tirar pedres contra els treballadors.

No es la primera vegada que ADEDSA intercedeix en la licitació. De fet, ja va contactar amb el consistori en el moment que van sortir els plecs tècnics per advertir sobre la manca de la subrogació per utilitzar un altre conveni. Vilar explica que ja hi ha sentències que exposen que cap administració contractant pot decidir quin serà el conveni a aplicar, sinó que ha de ser l’empresa la que el decideixi. De fet, la patronal té com a objectiu defensar els interessos de les empreses de serveis auxiliars associades, pel que acostumen a presentar recursos per les diferents licitacions. Apunten que els ajuntaments necessiten formació en aquest sector, ja que són les administracions que més errors cometen en els plecs.

Comparteix el contingut!

Go to Top