Gairebé 5 mil atletes participen aquest diumenge a l’Ironman

  • Serà la primera edició que Qatar Airways patrocina la prova de llarga distància

  • La celebració del triatló comportarà restriccions en la mobilitat i l'aparcament

Els atletes estan aquests dies registrant-se a la carpa del final del passeig de Garbí

2023-09-28T10:59:45+01:0028/09/2023|

Ironman torna a Calella aquest cap de setmana ajuntant una vegada més les dues proves, la de llarga i la de mitja distància. La novetat d’aquest any, però, és que serà la primera edició que la companyia aèria Qatar Airways patrocina el triatló. Hi participen gairebé 5 mil atletes, exhaurint totes les places disponibles de les dues competicions.

A la Qatar Airways Ironman Barcelona -sense el nom de Calella- hi haurà 2.800 triatletes de 93 nacionalitats diferents, que formen part de gairebé mig miler de clubs de triatlo. De fet, és un esdeveniment molt internacional, ja que el 91% dels participants són estrangers, dels quals una quarta part provenen del Regne Unit.

El recorregut consta de 3,8 km de natació, 180,2 km de ciclisme i 42,2 km de cursa a peu. Per l’Ironman 70.3, les distàncies es redueixen a la meitat. La ruta ciclista passa per la N-II, mentre que la prova a peu es fa pel passeig; això generarà problemes de mobilitat i canvis en la circulació.

L’assignatura pendent continua sent la presència femenina, ja que, malgrat no deixa d’augmentar, només un 13,3% de les atletes són dones, segons les dades de la Federació Espanyola de Triatló. De fet, destaca l’exemple del 10IronWomen, una comunitat creada per inspirar les dones a participar als triatlons. Va néixer l’any 2018 al Regne Unit com un grup de deu amigues que es van proposar completar l’Ironman Barcelona de l’any 2019, compartint els seus progressos a les xarxes socials. Aquesta iniciativa l’han anat mantenint i ha crescut fins a convertir-se en un club amb més de 50 atletes d’entre 21 i 56 anys de diferents països.

Un dels participants que compta amb una història de superació personal és l’atleta basc Ramon Arroyo, qui va ser diagnosticat amb esclerosis múltiple. El seu metge li va advertir que no podria tornar a córrer 100 metres, però Arroyo es va rebel·lar contra la malaltia per demostrar que pot completar llargues distància. És l’atleta que va inspirar la pel·lícula “100 metros”, protagonitzada per l’actor Dani Rovira, qui també va fer el triatló a Calella.

Enguany s’acaba el contracte entre l’Ajuntament i Ironman per la celebració del triatló a Calella, motiu pel qual s’haurà de renovar si el consistori vol continuar mantenint-lo a la ciutat, evitant que marxi a altres ciutats de la província de Tarragona. Algun ajuntament del sud, de fet, ja hauria tingut contactes per intentar que s’hi celebrés la prova.

Afectacions en la mobilitat

La celebració de les diferents proves del triatló comporten restriccions en la mobilitat tant a Calella com a altres municipis del litoral del Maresme, sobretot pel recorregut de la prova ciclista, però també per la cursa.

El diumenge 1 d’octubre estarà prohibit circular per la carretera N-II i per la Riera Capaspre des de la carretera fins al Passeig de les Roques des de les 7h fins les 19h. Tampoc es podrà anar amb cotxe pel Rierany dels Frares des del carrer Església fins Anselm Clavé des de les 6h fins les 00h. Anselm Clavé estarà restringit de 7h a 19h i Jovara de 7h a 12h.

Com a vies alternatives, s’habilitarà doble sentit a Valldenguli i Vallderoure, que permetrà accedir a la benzinera. Per Puigdepopa només hi podran circular els veïns de 12h a 19h.

L’aparcament a la ciutat s’ha complicat aquests dies encara més, ja que s’han eliminat les places del de l’estació i del camp de mar fins el dimecres 4 d’octubre, perquè s’hi ubiquen serveis d’Ironman. Tampoc es pot aparcar a la platja, a part del Passeig de les Roques, Valldenguli i Santiago Rossinyol fins el dimarts 3. Als miradors de la Roca Grossa i la Cala Vinyeta des de dissabte a les 20h fins diumenge a les 19h tampoc es podrà aparcar, igual que a les Palmeres. Alguns carrers del centre també tindran trams restringits per aparcar.

Comparteix el contingut!

Go to Top