Tanca Can Porti, la mítica botiga de decoració del carrer Església

  • Aquest dissabte és l’últim dia d’una botiga que va obrir fa 80 anys, passant per tres generacions

  • També van tenir un comerç al costat de venda de discos i pel·lícules, molt actiu durant els anys 90 i els 2000

Pere Porti és una de les cares visibles de la botiga, juntament amb la seva germana

  • Can Porti és una de les botigues més arrelades del carrer Església, però aquest dissabte tanca definitivament. La davallada de clients del Maresme i de França per la manca d’aparcament i l’auge tant del comerç per internet com de les grans botigues de decoració ha suposat un greuge important que ha portat a la família Porti a decidir tancar. L’establiment reobrirà en uns mesos convertit en un altre tipus de negoci.

2023-09-30T17:48:20+01:0030/09/2023|

Can Porti, la botiga de decoració del carrer Església, abaixa avui la persiana de forma definitiva. Porta 80 anys activa en aquesta ubicació, un centenar si es té en compte el primer establiment que la família va obrir al carrer Sant Joan. Però la situació econòmica és la que hi ha. Si tot l’any fos estiu seria molt viable, però l’hivern és dur”, afirma Pere Porti, un dels actuals propietaris, tercera generació que es fa càrrec del negoci. Aquest any, a més, juny i juliol tampoc han estat mesos bons a l’hora de fer caixa, una situació que s’arrossega des de fa anys i per la qual han pres la decisió de tancar i llogar l’establiment a una empresa catalana que, consideren “encaixarà amb l’entorn i que estarà obert tot l’any”.

Una de les causes que han propiciat una davallada econòmica ha estat la pèrdua “del client de França de cotxe, que és molt interessant perquè és proper i pot carregar, perquè s’ha fet una política zero d’aparcaments”. La manca d’estacionament és, de fet, un dels problemes principals de la ciutat, que afecta directament al sector comercial. I en el cas de Can Porti, es tracta d’un tipus de turista amb un pes important; calculen que la meitat dels clients són turistes estrangers, un 35% és el client del Maresme -que té el mateix problema de la falta d’aparcament- i només un 15% és de Calella.

També s’hi suma el comerç electrònic: “el mal número 1 del petit comerç és internet”, assegura el comerciant, on qualsevol objecte es pot comprar d’arreu del món i arriba pràcticament el dia següent. Un altre problema important, sobretot per les botigues de decoració, han estat les grans superfícies i cadenes que fabriquen en massa, que agrada especialment al públic jove i de mitjana edat.

El canvi d’hàbits de la ciutadania també hi ha influenciat. “Les llistes de casament eren l’assegurança per mantenir les botigues, el 89% en feien”, un costum que s’ha anat reduint. També hi ha hagut productes, com les vaixelles, que han perdut adeptes: no es busca exclusivitat i es compren fabricades a altres països, fins i tot els bancs n’han regalat en moltes ocasions.

Decoració, discos, pel·lícules i electrodomèstics

La família Porti va començar fa un segle amb un petit establiment de lampisteria, amb il·luminació i electrodomèstics, que van obrir els avis dels actuals treballadors al carrer Sant Joan, a prop de Jovara. Quan fa 80 anys es van traslladar a la ubicació actual, al carrer Església, van sumar-hi la decoració, mantenint també les anteriors activitats, passant a la seva mare, Montserrat Gallart. Poc a poc, també hi van incorporar la música i el cinema, fins a obrir la botiga de discos i pel·lícules a l’establiment del costat cap als anys 90. Però el sector va anar variant cap a les actuals plataformes digitals, deixant xifres de vendes residuals dels productes físics i tornant de nou l’estoc a la botiga inicial.

Antigament, Can Porti venia il·luminació i altres tipus d’objectes

Porti recorda que “vam ser la primera botiga de Calella que l’any 2002, l’any Gaudí, vam començar a tenir elements de Gaudí. Fins l’últim moment hem tingut en exclusiva el taller de ceràmica Sot, que es dediquen a restaurar la decoració de Gaudí del Parc Güell”. Veure els dracs amb el trencadís de l’arquitecte català era habitual als aparadors; el mateix taller ha fet fars en miniatura que donaven com a premi als Jocs Florals. El seu objectiu era tenir “producte de qualitat, fet aquí”, i que fos diferent al d’altres comerços. La qualitat l’han volgut mantenir fins l’últim moment, embolicant i aconsellant els clients també en l’època de liquidació.

Aquesta és l’última imatge de Can Porti en funcionament, abans que canviï de mans

Col·laboració entre comerços

Can Porti porta molts anys vinculada amb l’associació de comerciants. De fet, Pere Porti és l’ideòleg d’una de les campanyes més tradicionals, el Sumaquilòmetres, que es fa per Nadal. La bona sintonia es nota en el fet que amb antics membres de la junta fan un viatge sorpresa per Europa cada any, aquest és el 20è.

Pere Porti també ha estat estretament implicat en la ciutat com a Síndic municipal i en diferents entitats i activitats, com el Concurs de Pintura Humet Saula o l’Associació d’Amics del Far.

Comparteix el contingut!

Go to Top