Pere Porti, nou Síndic Municipal: “El càrrec l’afronto amb responsabilitat i optimisme”

  • Independent i conciliador, sempre buscant el punt mig. Pere Porti és un home de poques paraules, el seu fort és escoltar a la gent, una característica molt necessària pel càrrec de Síndic. Està molt vinculat a la ciutat.

2020-11-06T13:00:09+01:0006/11/2020|

Després d’un any buit, el càrrec de Síndic Municipal ja té qui l’ocupa. Es tracta de Pere Porti, de 63 anys, conegut per ser el propietari de la botiga de decoració can Porti, situada al carrer Església. Abans també tenien un comerç de pel·lícules i CD, just al costat. “El càrrec l’afronto amb responsabilitat i optimisme. Intentaré fer-ho el millor possible”, exposa Porti. Encara no sap si podrà atendre als ciutadans de forma presencial o si, a causa de la crisi sanitària, haurà de ser de forma telemàtica. Ell aposta per atendre de forma presencial els dilluns, que és el dia que té més lliure. Donarà prou marge de temps a cada visita perquè es puguin explicar tranquil·lament. “Si només podem rebre tres persones, rebrem tres persones, però les atendrem correctament”, afirma.

Es va presentar al càrrec de Síndic “per responsabilitat” en veure que quedava desert en les anteriors convocatòries. Va haver una al febrer, però va començar la pandèmia i va quedar aturat. Es va reprendre al juny, però tampoc va sol·licitar-ho ningú. A la pròrroga del setembre, Porti es va presentar. “Jo m’arrisco. Serà una experiència a la meva vida. He passat per institucions de Calella, sempre he sortit amb la cara ben alta i jo crec que aquí també sortiré de la mateixa manera”, considera.

Segons el Reglament del Síndic Municipal de Greuges de Calella, la denominació oficial és la de Defensor de la Ciutadania de Calella. El càrrec té una durada de 5 anys prorrogable a 5 anys més.

Està vinculat amb diverses entitats de la ciutat, com l’associació de comerciants Calella Centre Comercial fins que hi va haver el canvi de junta –ell  s’ocupava de les campanyes de promoció com el Sumaquilòmetres–. També ha participat en la secció Índia de Foto-Film Calella, organitzant viatges a la Fundació Vicenç Ferrer a la Índia, on han inaugurat centres de salut i cases pels habitants, fet del que se sent molt orgullós. I ha estat membre de la col·lecció Humet-Saula de pintura, gestionant el patrimoni que tenia Lolín Saula fins la seva mort i organitzant el concurs de pintura. “Jo crec que si vius en un poble, has d’estar vinculat d’alguna manera. No pots presenciar la cosa des de la finestra, t’hi has d’implicar. Sigui amb més o menys intensitat. El camp del voluntariat a Calella, chapeau per tota la gent que està invertint hores”. El càrrec també se’l pren com un voluntariat, però a un altre nivell.

Té diverses qualitats que el fan ser una persona adient pel càrrec. “Sóc una persona bastant conciliadora. Intento sempre trobar aquell punt mig, sempre aplico la lògica. Evidentment respectant les regles de joc, en aquest cas el reglament o la normativa. Però sempre busco arribar a un punt d’equilibri, falta que els altres partenaires també vulguin arribar”, exposa el nou Defensor de la Ciutadania de Calella. Parteix de la premissa que “ningú té la veritat absoluta, ni la té l’administració ni la té el ciutadà”.

També és una persona independent, que mai ha militat a cap partit polític. De fet, sent molt de respecte per tots els polítics, “però si en alguna cosa no m’hi ficaria ara és en política”.

El nomenament de Pere Porti com a Síndic Municipal va ser aprovat de forma unànime per tots els partits polítics. Ell agraeix les seves paraules de benvinguda i considera gairebé “històric” aquesta sintonia entre els partits del consistori.

Una altra qualitat que destaca és la de saber escoltar i admet que té fama de seriós. Si algun ciutadà li exposa un problema que ell no pot treballar, l’encaminarà cap a on pugui trobar una solució. “No busco l’aplaudiment, però sí que busco la satisfacció personal. Saber que aquella gestió ha tingut els seus fruits serà el meu premi”, explica Pere Porti. Cada cosa quan toca, ni a la botiga ni al carrer atendrà als ciutadans, sinó en el moment que tindrà habilitat al despatx de l’Ajuntament Vell.

Porti ja s’ha posat en contacte amb l’anterior Síndica, Sílvia López, qui va renunciar al càrrec després de dos anys per motius personals, havent atès 32 expedients. “Crec que la Sílvia López ha fet una gran tasca” opina el nou Síndic. És conscient que potser no troba un desenllaç positiu a les queixes que li presentin els ciutadans, com li va passar a López, però ho treballarà amb la responsabilitat que li pertoca al càrrec.

Aficionat a la fotografia i al vídeo, Pere Porti també ha escrit el llibre Les Torretes de Calella, un estudi.

Amb tot, Porti té les coses clares: “si veig que el tarannà és que jo no pugui actuar d’una manera imparcial i independent amb les meves gestions, això no es podria aguantar. Parteixo de la base que no serà així”. Per tant, si rep més pressions de les que considera normals deixarà el càrrec. Però no “a la primera de canvi”, diu.

La setmana que ve començarà a reunir-se amb l’Ajuntament per assentar les bases de la Sindicatura. Serà quan decidiran quin dia i de quina forma atenen als ciutadans.

Comparteix el contingut!

Go to Top