Va de patinets elèctrics

2023-10-10T12:14:10+01:0010/10/2023|

Ja feia temps que em rondava pel cap: quin és el perfil de les persones que fan servir un patinet elèctric? Perquè tot i que hi ha molts menors que el fan servir, el meu interès es centrava en els majors de 18 anys. Així que vaig decidir fer una petita recerca: una enquesta. Els resultats.

Mostra: 23 persones majors de 18 anys.

Lloc: a Calella, diferents carrers i places.

Data: setembre 2023

Resultats:

Procedència 16 Sud-Amèrica

5 Catalunya

2 Europa

Ús habitual 14 transport urbà

4 transport Alt Maresme

3 oci

2 feina

Carnet conduir 21 NO

2 SÍ

Considera el patinet un vehicle? 14 NO

6 SÍ

3 no ho sap

Utilitza protecció habitualment? 20 NO (corroborat presencialment)

3 SI

Té sensació de perill ? 21 NO

2 a vegades, si va per la carretera.

Ha tingut algun accident? 18 NO

2 SI, atropellament vianant

3 SI, xocar amb un altre vehicle o objecte (patinet, bicicleta, farola).

Caldria prohibir circular per illes de vianants? 20 No

3 Sí (quant hi ha molta gent)

 

Dels resultats es poden extreure algunes conclusions:

  1. La població que utilitza el patinet és perquè no es pot treure, o no vol, el carnet de conduir. Per tant, ignoren les normes de trànsit i de circulació.
  2. L’ús més habitual és el transport dins de la mateixa ciutat.
  3. Encara hi ha molts usuaris que no prenen mesures de protecció, entre d’altres coses perquè no tenen sensació de córrer perill.
  4. No estan molt sensibilitzats en relació als vianants, ja que la majoria dels enquestats no creuen necessari restringir la circulació de patinets per les illes de vianants.
  5. Hi ha pocs accidents…, malgrat la percepció social sembli que n’hi ha molts més. NOTA: hi ha el dubte de si tots varen dir la veritat, alguns van dubtar a l’hora de respondre a aquesta pregunta.
  6. Molts no consideren el patinet un vehicle. Alguns el varen comparar a les bicicletes (que sí són considerades vehicles). Hi ha desconeixement.
  7. Finalment, sembla que hi ha un percentatge important d’usuaris de Sud-Amèrica (no es va preguntar el perquè, però de tots els que van respondre, cap tenia carnet de conduir).

Amb aquesta petita recerca no pretenc treure grans conclusions, ja que la mostra és petita i, segurament, poc representativa del total de la població que fa servir aquest vehicle. Però sí que exposa algunes dades per reflexionar, sobretot si es fa una extrapolació o generalització. En tot cas, són dades reals sobre un tema que, a vegades, es presenta com a conflictiu. El que sí semblaria prudent i adequat és fer alguna normativa que regulés l’ús i la conducció per determinades zones (que probablement ja existeix).

Comparteix el contingut!

Go to Top