La temporada turística a Calella

2023-10-31T12:21:23+01:0031/10/2023|

Fa uns dies, el sector turístic ha manifestat que la temporada no ha estat com ells esperaven. Que ha vingut menys gent, vaja. Probablement, les previsions es varen fer a partir d’unes “sensacions” o “percepcions” de la situació social i econòmica que no necessàriament eren correctes. La guerra d’Ucraïna i Rússia haurà tingut el seu impacte, probablement. I per això el nombre de persones que han visitat Calella no ha estat el què s’esperava. Probablement.

Però també hi deu haver factors que no necessàriament responen a factors externs, sinó interns, propis.

Sempre he pensat que Calella, com a destinació turística madura, no ha sabut fet les modificacions que calia a temps. No hi ha hagut un projecte de tot el sector, sinó propostes de millora de qualitat hotelera individuals. Alguns empresaris han entès que calia invertir en el seu establiment per poder seguir oferint uns serveis de qualitat i adaptats a noves exigències que els visitants demanaven. Altres, en canvi, han deixat passar el temps. Algun hotel ha tancat, altres s’han venut i altres continuen treballant com sempre s’ha fet.

I d’aquesta manera Calella, en conjunt, no avança. A més a més, el sector com a tal sempre ha tirat pilotes fores en relació amb el seu compromís amb la ciutat. Com? Doncs exigint que sigui l’Ajuntament qui faci la promoció, que sigui qui s’ocupi de tot allò que els beneficia a ells. Dit de forma clara: que ha de ser l’Ajuntament qui es gasti els diners en alguns temes que no sempre pertoca a l’administració pública. Una certa manera de fer que no beneficia al propi sector.

Que la seguretat i la neteja és cosa de l’Ajuntament ho sabem tots, però també és cert que el sobrecost que implica el turisme en aquests dos àmbits no té perquè solucionar-ho només l’Ajuntament. Caldria que, qui genera deixalles en grans quantitats, hi col·labori. Això seria el més just. I en temes de seguretat, a l’interior dels establiments hauria de ser cosa seva i no carregar tota la feina a la Policia Local. Són dos exemples.

Però seré positiu: Calella és una destinació de sol i platja. Això és una evidència que no cal discutir. Doncs el que caldria és que s’oferís de manera explícita que aquest és el millor que els turistes trobaran: una platja excel·lent i sol a dojo.

Ara bé, els gustos dels turistes han anat canviant al llarg dels anys. Actualment, no tothom vol anar “només” a la platja. Molts turistes volen alguna cosa més: cultura, benestar, tranquil·litat, gastronomia…, és a dir, serveis que no depenen només dels hotelers.

I aquests, a més a més, no depenen de l’Ajuntament. Si no hi ha ofertes en aquests àmbits, depèn de la iniciativa privada. I si aquesta no hi és, doncs no demanis que hi sigui a l’Ajuntament.

El turisme a Calella pot tenir futur si el sector hoteler té clar què ofereix i ha de buscar els mecanismes per fer les ofertes més adequades. Què s’espavilin!!

Ja sé que aquestes darreres paraules potser no agradaran. Però hi ha exemples que demostren que, quan s’han espavilat, la seva oferta funciona. El que no pot ser és no invertir i pretendre guanyar els diners que es guanyaven fa 20 anys enrere.

Aprofito per felicitar als empresaris hotelers que han invertit i han fet -i fan- esforços econòmics per millorar els seus establiments per tal de seguir ofertant vacances prou interessants als seus clients. Ànims!

Comparteix el contingut!

Go to Top