Petites històries de la fotografia – David Hamilton

2023-11-03T16:00:51+01:0003/11/2023|

Als anys 70, el fotògraf David Hamilton marcava una frontera quasi insalvable entre la sensibilitat i l’erotisme… Era el fotògraf de moda… Sabia representar, amb imatges, el canvi femení de la infantesa a l’adolescència… La majoria de les seves models eren nenes/noies en plena pubertat i les fotografies passaven de la innocència a l’atreviment sensual i a un pas de l’erotisme… Ja sabem que les qualificacions solen estar als ulls de qui les mira, però la majoria de les seves fotos anaven més lluny de l’impacte visual… L’efecte “flou” era omnipresent en el seu treball… Crec no exagerar si dic que va ser un referent per molts aficionats a la fotografia que tot just començàvem i que era un gran repte imitar la seva tècnica… Impossible fer-ho amb les models, ho podíem intentar amb aquell efecte tan especial que arrodonia i adornava el seu treball… Personalment, la meva imitació, bastant barroera per cert, consistia en empastifar amb vaselina un vidre que col·locava davant l’objectiu (poques vegades encertaves l’enquadrament)… Hamilton era un mestre tant en el tractament del color com en el blanc i negre… A la presentació de l’àlbum “Recuerdos” (un bon exemple de la seva obra fotogràfica), s’esmenta el seu món de somnis quasi exclusivament integrat per fràgils i seductores joves i alhora atrevides i adolescents senyoretes… “Bilitis”, un film sensible i d’ambient eròtic com moltes de les seves fotografies, va ser una de les seves aportacions al cinema… Nasqué a Londres el 1933 i va treballar per revistes de moda… La sensibilitat del seu estil i la visió artística del fascinant món de la bellesa adolescent el va portar als llocs més alts de la fotografia de la seva època… Va morir a París el 2016…

Seria un atreviment il·lustrar aquest comentari amb les seves fotografies més autèntiques… La portada de l’àlbum editat l’any 1977 ja és un referent… Si teniu ocasió, doneu un cop d’ull a la seva obra fotogràfica, i si podeu fer-ho amb la mirada de la vostra època adolescent, encara millor…

Colo, dijous 15-juliol-2021

Comparteix el contingut!

Go to Top