Els antics peatges i túnels de l’autopista del Maresme tindran plaques solars

  • El túnel de Mataró ha estat el primer on les plaques solars han entrat en funcionament

  • També generaran energia els túnels de Sant Pol i Santa Susanna i els antics peatges de Santa Susanna, Arenys de Mar i Vilassar de Dalt

Planta de plaques solars al túnel de la C-32 a Mataró. (Foto: Generalitat)

2023-11-04T19:18:00+01:0004/11/2023|

La zona superior del túnel sobre la C-32 a Mataró té un camp amb 216 plaques solars per generar energia a la pròpia carretera. Són les primeres en instal·lar-se i entrar en funcionament, però no seran les úniques. El departament de Territori també col·locarà plaques fotovoltaiques sobre els túnels de Sant Pol i Santa Susanna i crearà parcs solars a les antigues zones de peatge de Santa Susanna, Arenys de Mar i Vilassar de Dalt.

Aquestes actuacions formen part del Programa d’autogeneració i sobirania energètica per aconseguir el consum propi a les carreteres gestionades per la Generalitat. L’objectiu és que, per l’any 2026, s’hagin instal·lat 22 plantes fotovoltaiques als prop de 6 mil quilòmetres que conformen la xarxa viària, el que suposarà una inversió de 32,5 milions d’euros. Amb aquestes àrees es vol generar energia verda que abasteixi les diferents vies; es preveu que permetran generar els 21,4 GW/h anuals que requereix tota la xarxa de carreteres catalanes.

A més del Maresme, també s’actuarà a d’altres vies de titularitat catalana i al Centre de Control de Carreteres de Vic. Algunes estan en marxa, mentre que d’altres es desplegaran en els pròxims anys. De fet, la Generalitat ja va anunciar l’any 2021 la intenció d’instal·lar plaques solars a la C-32, però ha ampliat les àrees on es col·locaran.

L’excedent de l’energia que generin les instal·lacions fotovoltaiques el gestionarà L’Energètica, l’empresa pública de renovables catalana creada fa un any per inicidir en el mercat energètic català.

Comparteix el contingut!

Go to Top