Setge als pisos turístics: hauran de renovar la llicència cada 5 anys

  • Les llicències eren perpètues fins ara i només calia una declaració responsable, segons l’Ordenança reguladora dels habitatges d’ús turístic de Calella

  • Calella encara pot créixer en nombre de pisos turístics, però l’Ajuntament té la capacitat de limitar-ho

2023-11-12T11:16:26+01:0012/11/2023|

El mig miler de pisos turístics de Calella ho tindran més difícil per mantenir l’activitat, ja que hauran de renovar la llicència cada 5 anys. Fins ara, eren perpètues i només requerien d’una declaració responsable i una mínima documentació, segons l’Ordenança reguladora dels habitatges d’ús turístic de Calella.

Però ara s’haurà d’endurir, ja que la Generalitat ha decidit modificar la regulació per frenar la seva expansió i, fins i tot, reduir-ne el parc existent, perquè es considera que l’ús econòmic dels habitatges està afectant negativament el seu ús residencial. És a dir, l’elevat rendiment econòmic que treuen els propietaris quan el destinen a lloguer turístic fa que no vulguin canviar a lloguer de tot l’any. En alguns casos, en només els tres mesos d’estiu guanyen més que en tot un any, una situació que va en detriment de les famílies que no troben un habitatge de lloguer.

Tots els propietaris de pisos turístics hauran d’aconseguir una llicència urbanística en els propers 5 anys per poder mantenir l’activitat i serà l’Ajuntament qui decideixi els requisits que calen per renovar-la. El consistori encara no ha analitzat la nova normativa catalana, que també preveu un límit en el número d’habitatges turístics: 10 per cada 100 habitants, una xifra que també l’Ajuntament pot decidir reduir.

Calella encara pot créixer en nombre de pisos turístics. Sobre els 20 mil habitants que té la ciutat actualment, podria haver al voltant de 2 mil habitatges turístics, però actualment n’hi ha mig miler. En canvi, Santa Susanna està per sobre del límit i haurà de suprimir llicències.

Indemnitzacions

Els pisos turístics que no obtinguin la llicència hauran de finalitzar la seva activitat econòmica. Podran reclamar una compensació en funció del que han invertit per adequar l’habitatge per llogar-lo, però la Generalitat considera que aquesta indemnització no serà rellevant perquè no es registren despeses molt elevades, a nivell general. En els casos que si que s’acrediti una inversió important, el decret contempla la possibilitat d’una pròrroga de cinc anys per recuperar-la.

La normativa s’aplicarà a 262 municipis catalans, que la Generalitat ha escollit en funció de dos criteris: que tinguin dificultat d’accés a l’habitatge o que tinguin una concentració de pisos turístics de més de cinc per cada 100 habitants. Calella es troba en el primer cas, ja que està declarada com a àrea de mercat d’habitatge tens.

Sancions

L’actual ordenança municipal preveu sancions per no haver presentat la declaració responsable i, per tant, estar exercint de pis turístic sense haver-ho informat a l’Ajuntament, amb sancions de fins a 3 mil euros. També contempla multes per superar l’aforament de l’habitatge, per no comunicar a la policia la informació de les persones que s’hi allotgen i per no tenir un rètol que identifiqui l’habitatge com a turístic, entre d’altres aspectes. No obstant, a Calella no hi ha pràcticament rètols d’aquest tipus de forma visible.

Comparteix el contingut!

Go to Top