Els Comuns proposen suspendre les noves llicències als pisos turístics durant un any

  • Calella en Comú Podem considera que la proliferació d’habitatges d’ús turístic ha provocat que n’hi hagi menys per a ús residencial i que ha fet augmentar el preu dels lloguers. Aprofitant la nova normativa de la Generalitat, reclama suspendre l’atorgament de noves llicències durant un any per endreçar el parc existent, comprovant que compleixen l’ordenança i controlant si n’hi ha que actuen il·legalment sense permís.

2023-11-20T13:00:34+01:0020/11/2023|

Els Comuns volen aprofitar que la Generalitat vol regular els pisos turístics per fer una moratòria d’un any en el qual no s’atorguin noves llicències a Calella. Temen “un allau de peticions de llicències abans de l’entrada en vigor de les noves normes” i consideren que cal “donar temps al Govern Municipal a fer les consultes oportunes i a decidir la seva estratègia en matèria d’atorgament de llicències sense cap pressió afegida”, motiu pel qual demanaran al pròxim ple la suspensió de noves llicències durant un any.

Calella en Comú Podem vol aprofitar aquest termini de temps “per fer un treball d’inspecció del compliment de l’Ordenança de 2018 que afecti la totalitat d’habitatges legalitzats de la ciutat i una exploració intensiva per detectar aquells habitatges que presten aquest servei en règim il·legal”. Actualment, hi ha mig miler d’habitatges turístics registrats, però diversos partits apunten que n’hi ha un grapat que exerceixen l’activitat econòmica sense haver-la declarat.

Ús turístic en detriment de l’habitatge

Els Comuns consideren que la proliferació de pisos turístics és una de les causes de la poca oferta d’habitatge d’ús residencial a Calella i, especialment, de l’augment dels preus dels lloguers. “És evident que allà on hi ha molts pisos turístics, els preus del lloguer residencial arriben a preus prohibitius”, afirmen en la proposta de resolució que portaran a debat al pròxim ple, destacant que “Calella té un problema greu de manca d’habitatge i, particularment, d’habitatge assequible”.

La Generalitat marcarà un topall de 10 pisos turístics per cada 100 habitants, un límit al qual Calella no arriba. No obstant, els Comuns exposen que entre l’any 2015 en que havia 144 habitatges turístics i el 2022, amb 476, el creixement ha sigut del 230% en set anys i el nombre de pisos que, per aquest motiu no poden estar en el mercat de lloguer convencional s’ha incrementat en 332”, comparant-ho amb què “el preu mitjà del lloguer ha passat de 454 euros a 629,25, és a dir, s’ha incrementat en un 38,6%”. Per aquest motiu, conclouen que “si aquests 332 habitatges no haguessin estat destinats al mercat turístic, la pujada de preus del mercat residencial no hauria sigut la mateixa”. Calella està catalogada com a àrea de mercat d’habitatge tens, una declaració que permet limitar el preu del lloguer.

Llicències temporals enlloc de fixes

El decret que la Generalitat ha presentat i que ha de passar pel Parlament preveu endurir les condicions dels pisos turístics obligant-los a renovar la llicència cada 5 anys i donant la capacitat als ajuntaments de decidir els requisits que han de demostrar per aconseguir-la. A més, els consistoris també poden reduir el límit d’habitatges turístics als seus municipis en funció de la seva realitat.

Comparteix el contingut!

Go to Top