Calella, ciutat sense llei?

2023-12-05T11:39:43+01:0005/12/2023|

És un dels comentaris que he pogut escoltat -i llegir en xarxes socials-, en relació a la seguretat de les persones que viuen a la nostra ciutat. Els comentaris fets per persones que -sovint- no fa gaire que viuen a Calella són tremendistes: no es pot caminar pel carrer a determinades hores, hi ha robatoris a dojo, baralles per tot arreu, delictes contra la propietat, etc…, tot plegat per configurar un panorama dantesc dels nostres carrers.

La realitat, però, crec que no és aquesta. Al llarg de la meva vida he sentit i escoltat el mateix: cal millorar la seguretat. Perque de robatoris sempre n’hi ha hagut. I delictes contra la propietat, també. I delinqüents fent de les seves, igualment. Dit d’una altra manera, des que Calella es va convertir en una ciutat turística, els “amics del que no és seu” sempre ens han visitat.

Estic d’acord en què els qui cometen actes delictius potser no són els mateixos de fa 30 o 50 anys enrere. Segurament. Tampoc comparteixo que són els immigrants. Hi ha de tot, persones nascudes i criades aquí i nouvinguts. D’això no cal parlar-ne més.

Del que sí crec que cal parlar és de quina manera es pot millorar la seguretat de les persones que volen viure tranquil·lament. I en aquest tema, la Policia Local hi té molt a dir. Com els Mossos.

Calella ja ha incrementat el nombre d’agents locals de manera important (com a dada, el 1999 hi havia uns 24 agents, el 2023 són més de 45 agents). Per tant, l’Ajuntament ha fet un esforç econòmic important per tal d’incrementar la dotació de la Policia Local. El tema és, al meu entendre, si la policia nacional catalana ha fet el mateix. I en aquest punt, estic totalment convençut que la Generalitat, per mitjà del seu Conseller d’Interior, hi pot fer més. Els municipis turístics venen reclamant més efectius des de fa molts anys…, i aquest no es produeix, gairebé ni a l’estiu, que es quan més falta fa. Per tant, cal que els nostres representants polítics continuin exigint més presència dels Mossos d’Esquadra a la ciutat. Raons no els falten!

També voldria reflexionar sobre com actua la delinqüència: actualment hi ha més agressivitat i violència. Això és cert. Sembla que s’estan implantant formes de delinquir més contundents i amb molt poc respecte per la vida i seguretat de les víctimes. Hi ha qui diu que es segueixen formes de fer d’altres indrets, com en alguns països de l’Amèrica llatina, on sovint l’ús d’armes blanques (ganivets), bats de beisbol i altres elements perillosos que poden fer molt mal és habitual. També s’ha incrementat l’ús d’armes de foc. Jo no sé si això és cert del tot, perquè sovint, quan els mitjans informen d’actes delictius es tendeix a amagar la procedència dels delinqüents, suposo que perquè ningú pugui estigmatitzar a determinats grups ètnics o culturals…, però la realitat és la que és. I no només d’Amèrica, també d’alguns països de l’antiga Europa de l’Est, on solen actuar grups extremadament violents. A banda dels “nostres” propis delinqüents nadius, que també són més violents.

Tot plegat no significa que Calella sigui una ciutat sense llei. Llei i efectius policials n’hi ha. Suficients? Caldria analitzar-ho amb dades (i no disposo d’elles per fer-ho). El que segurament fa falta és que els qui han de garantir la seguretat dels veïns tinguin clar que cal poder tenir el nombre d’efectius millor possible, amb una bona preparació i amb els recursos materials necessaris. Estic segur que el regidor de Seguretat està d’acord amb mi.

A Calella es viu prou bé i no es pot permetre que la delinqüència actui impunement. En aquest sentit, cal esmentar que un dels problemes greus, molt greus, és la justícia: no és admissible que hi hagi persones que han estat detingudes més de 50 vegades i que puguin seguir fent el que els doni la gana. No pot ser que des dels jutjats no s’actui amb més contundència davant d’aquestes situacions. Sí, ja sé que algú em dirà que és un problema del redactat de les lleis, no pas dels jutges que les apliquen. Doncs que es canviïn les lleis!! Però aquest problema és el que desanima als policies que veuen com, a vegades, es juguen la seva vida…, perquè desprès els detinguts siguin posats en llibertat gairebé abans que els policies surtin del jutjat. Això no pot continuar així!

Acabo. Alguna veu exagerada ha posat en dubte l’actuació de la Policia Local. És un greu error. Fan el que poden amb els recursos que tenen i, a vegades, més del que poden. Jo prefereixo felicitar-los per la feina que fan i esperonar-los a no defallir en la seva tasca, molt complexa, de garantir la seguretat dels veïns i veïnes de Calella.

Calella, ciutat sense llei? No, clarament.

Comparteix el contingut!

Go to Top