Any nou…, Calella nova?

2024-01-03T13:00:51+01:0003/01/2024|

Permeteu-me que jugui amb la dita popular “d’any nou, vida nova”…, però adaptant-la a la nostra ciutat. Parteixo del punt de vista que, en començar un nou any, havent acabat d’aprovar els pressupostos municipals i amb un govern que mostra molta energia -només cal veure l’album de fotos que tenen publicat a les xarxes socials-, el futur immediat de la nostra estimada vila ha de ser millor que mai. I no ho dic amb sarcasme ni amb segones intencions. Crec que serà un any de canvis. Una altra cosa és si aquests ens agradaran més o menys. I això ja és motiu per analitzar-ho amb més sentit crític. 

Perquè mirant la partida d’inversions del pressupost aprovat per l’any 2024, tampoc és que hi hagi la resposta a alguns dels problemes que Calella té plantejats ara mateix: seguretat i neteja. 

En relació a la seguretat, sembla que els estirabots de l’alcalde han fet algun efecte sobre la Conselleria d’Interior i el propi Conseller Elena ens ha deixat una perla que no esperàvem: a Calella hi ha un 60% més de delictes en relació a la mitjana de Catalunya. Mal negoci, òbviament. Perquè, entre altres dades, aquestes posen de manifest que, efectivament, a la ciutat hi ha un problema de seguretat. I cal posar-hi fil a l’agulla per trobar-hi solucions. Una de possible, la de contractar més Policia Local, no està prevista. De fet, ni se l’espera en els propers anys. Dotar amb millor dotació material sembla que sí que alguna cosa millorarà…, però també és cert que a cop d’hores extres el que acaba passant és que es “cremen” als agents, ja que han de fer més hores de les que els tocaria. I això va en contra directament d’una efectivitat com cal. Per tant, sembla que la millora ha de venir de mans d’un increment de la dotació de la Policia de Catalunya -altrament dits, Mossos- i que aquest increment sigui el més estable possible en el temps. De poc servirà si ara venen uns dies, desprès marxen i tornen quan les granotes cantin missa!! 

Per tant, el canvi en matèria de seguretat ha de venir de mans d’una negociació curosa, però rigorosa, amb la Conselleria per tal que els calellencs ens tornem a sentir segurs a casa nostra. I això no hauria de ser una carta als Reis d’Orient, sinó una exigència ciutadana envers cap el nostre consistori. Ni més ni menys. 

L’altra canvi hauria de venir per la neteja. Que a Calella la neteja viària no és la que tothom vol, és una evidència. Ni la recollida de residus funciona com cal, ni la neteja manual és la que hom espera. I ja no parlo per tal que els turistes la trobin neta -que també-, sinó que parlo per tal que els que hi vivim tot l’any tinguem la percepció que la ciutat està neta. Ara, aquesta percepció no la tenim. Almenys jo no la tinc. 

I en relació a això que expresso, un apunt: potser abans d’incrementar costos, el que caldria és comprovar que el personal destinat a les tasques de neteja ho facin segons el que tenen establert en el seu pla de treball. No és de rebut un cas que vinc observant des de fa alguns mesos, on un operari de neteja viària es passa més temps parlant per telèfon que escombrant el carrer. O es posa al costat d’una paperera fent veure que canvia la bosa i s’hi “tira” una hora de rellotge sense fer res de res. Remou la bosa, es belluga al voltant de la papera, però aquí s’acaba la seva activitat. Una hora perduda. Mentrestant, el carrer brut i amb restes. Potser caldria exigir que el responsable del personal comprovés què fa el “seu” personal!! Si comprovat tot això no n’hi ha prou, cal avançar cap a un nou contracte. I si és una qüestió de costos massa alt, plantejar-ho a la Generalitat en els termes històrics que ja coneixem: una ciutat turística ha de suportar ella sola la despesa que genera en residus una població flotant molt superior als habitants que hi resideixen tot l’any? Perque és evident que bona part de la “porqueria” que hi ha als contenidors, a les papereres i al carrer no la generem els que vivim tot l’any a Calella, sinó els que hi passen uns dies, o hi venen per unes hores. Aquests residus els hem de recollir nosaltres només amb els nostres recursos? El sentit comú ens diu que no. Jo dic que no. 

I si és cert, com diuen els membres de la CUP, que l’empresa incompleix el contracte signat, potser cal platenjar-se alguna acció legal contra l’empresa. Però només amb paraules no en fem prou. 

Bé, he parlat de seguretat i de neteja i hi ha altres àmbits on estic convençut que el 2024 ens portarà nous al·licients i noves oportunitats: millora de carrers i voreres, manteniment del passeig i del Parc Dalmau, millora en activitats culturals, d’oci, d’educació, etc…, l’establiment d’oportunitats laborals per tal que els nostres joves no hagin de marxar, control de les ocupacions, gestió de les persones vulnerables o en situacions de risc…, i un llarg reguitzell de necessitats on cal que l’actuació del nostre govern municipal hi posi mà. 

Per això, en aquest inici de 2024, proposo que l’equip de govern -i també dels partits que es troben a l’oposició-, es posin les piles i treballin pel bé comú i per l’interès general de tota la ciutadania de Calella. Com a veïns i veïnes ens ho mereixem. Calella és un bon lloc per viure-hi, però cal que l’Ajuntament lideri la ciutat i el benestar de tothom. Per tant, any nou…, Calella nova?? Resposta: sí, m’agradaria i això espero. 

Que el 2024 sigui un bon any! 

Comparteix el contingut!

Go to Top