Calella és una ciutat “pobre”?

2024-01-16T20:53:39+01:0016/01/2024|

Quan em vaig plantejar aquesta pregunta, se’m va fer estrany. La imatge que dona la ciutat sembla just el contrari: hi ha hotels, restauració, molt comerç, serveis de salut (hospital, Creu Groga, Vectis…), hi ha empreses de serveis diversos, etc…, i, per tant, sembla que hi ha bons llocs de treball i, en conseqüència, feina per als seus veïns i ciutadans. Aleshores, com és que la nostra ciutat apareix a la llista de riquesa com una de les més pobres? 

Imagino que hi ha diversos factors que deuen incidir. D’entrada, el valor que es fa servir és el PIB mitjà dels habitants. Aquesta dada avalua el que guanyen les persones que viuen en una ciutat durant l’any i en relació al cost de la vida. Així doncs, què vol dir? Vol dir que la majoria de les persones que viuen a Calella guanyen pocs diners. Això no significa que n’hi hagi que en guanyin molts. D’aquestes persones, n’hi ha. Però la mitjana surt molt baixa. 

Si mirem per sectors -quins tenen una major ocupació-, es podrà observar que hi ha moltes persones que treballen en l’hostaleria (hotels, restaurants, bars i serveis directes o indirectes en el sector). I pel que se sap -i tots coneixem de sobres-, els sous tendeixen a ser baixos. Potser en determinats càrrecs, el sou estigui dins d’una mitjana acceptable (això és, cobrar més de 2.000 euros al mes), però afecta a poques persones. Els propietaris segurament tenen majors ingressos, però aquests són pocs en relació al total d’assalariats. 

Un altre sector important és el de la salut. Certament, en aquest cas, la tendència és a cobrar una mica més, però tampoc es destaca per ser un sector amb grans ingressos. En tot cas, millor que en l’hostaleria, però sense diferències exagerades. 

En el sector de serveis diversos: fusters, paletes, electricistes, etc…, hi ha molta gent que exerceix com a autònoms, i això significa que pot haver-hi diversitat de salaris, però amb tendència a ser moderats, quan no baixos. 

En el sector educatiu, els salaris estan més regulats, però en general els podem considerar moderats (entre 1.500 a 2.200 €/mes nets). I no hi ha tantes persones per fer variar significativament la mitjana. 

Calella té un atur sistèmic que s’acosta a les 1.000 persones, un percentatge no gens baix. Evidentment, aquestes persones reben uns ingressos baixos. 

Hi ha un índex elevat de persones nouvingudes que, sovint, no reben salaris elevats i fan feines secundàries, moltes vegades de forma precària i no sempre dins la legalitat administrativa i jurídica. Pocs ingressos, doncs. 

Un percentatge important de veïns i veïnes són jubilats. I aquests perceben uns ingressos que de cap manera es poden considerar elevats. Més aviat el contrari. 

Tot plegat configura una situació d’ingressos econòmics que, sota el meu parer, situen els ingressos mitjans dels ciutadans de Calella per sota de la mitjana de la comarca i de Catalunya. 

I tot plegat amb una indústria, la turística, que només funciona entre 6 i 8 mesos l’any (això sent optimista). Atur estacional és la conseqüència d’aquesta economia de serveis. 

Calella és pobre? Si mirem els ingressos de les persones que hi viuen, no. El que cal és, com he intentat fer, interpretar el context des del qual es fa l’estudi per poder entendre bé què és el què passa. Perquè si bé és cert que els salaris mitjans són baixos, també és cert que hi ha moltes persones que viuen en condicions dignes i, uns pocs, que reben ingressos importants, molt per sobre la mitjana. Com també és cert que hi ha moltes famílies en situació de risc de pobresa. 

La pobresa és un concepte que es de difícil precisió i tot depèn de la refèrencia que serveixi per mesurar les dades. Perquè a Calella, per altra banda, és una ciutat on hi ha oportunitats laborals. Potser el que cal és incrementar els salaris i oferir llocs de treball de major qualitat. També que es generin suports públics a la creació de noves empreses i oportunitats laborals, en col·laboració amb els empresaris…, sense deixar de banda donar resposta a la pregunta de sempre: Calella només pot ser una ciutat turística? Que cada persona busqui la resposta… 

Comparteix el contingut!

Go to Top