Calella en Comú Podem, impulsor de la instal·lació de les sis guinguetes que falten, confia que es posin en marxa l’estiu de l’any vinent
Creada la comissió política per determinar les condicions de les noves guinguetes de platja
Primer pas perquè Calella tingui més guinguetes a la platja. Després que el ple aprovés la proposta dels grups de l’oposició, liderats per Calella en Comú Podem, de licitar les sis guinguetes que estaven projectades i que no es van arribar a construir, aquest dilluns s’ha format la comissió que integra representants de cada partit polític i personal tècnic de l’Ajuntament per tal de determinar les condicions que han de regir la contractació dels nous bars de platja.
Les sis guinguetes que no es van arribar a adjudicar l’any 2016 i sobre les que ara es treballarà han de ser desmuntables, a diferència de les actuals, que són fixes. Això implica que l’horari d’obertura es limitarà a la temporada turística, aproximadament des de Setmana Santa fins a finals d’octubre. Els Comuns confien s’arribarà a temps perquè es posin en marxa a l’inici de la temporada turística de l’any 2025.
El portaveu de la formació lila, Sebastià Tejada, aposta perquè les noves estructures siguin “molt respectuoses amb el tema energètic i el tractament de l’aigua, absolutament sostenibles i amb un nivell d’emissions zero”, unes característiques enfocades al propi establiment, però també demanen que tinguin “una oferta assequible a tothom, no com les actuals, que sigui atractiva pels visitants turístics i per la ciutadania”. Cada grup municipal podrà fer les seves propostes sobre com plantegen les noves guinguetes abans que es redactin els plecs de clàusules.
Tejada també considera que les noves instal·lacions han d’estar enfocades a que les gestionin “empreses que no tinguin una mida especialment gran i que sigui una oportunitat per empresaris, especialment joves de la ciutat”, pel que creu que han de ser “molt barates” i fàcils tant de col·locar com de retirar. La majoria de guinguetes actuals estan vinculades a hotels, per tant, a empreses i cadenes de gran envergadura.
Concurs de disseny
Pel que fa al disseny de les noves guinguetes, els Comuns volen posar en marxar un concurs de disseny per “aconseguir un cost molt baix i que molts estudis d’arquitectura es presentin al concurs, afegiria un plus interessant a la licitació”. Consideren que, d’aquesta forma, s’assoliria “una certa imatge de marca per la ciutat amb un disseny atractiu, no forçosament homogeni”. Tejada posa com a exemple la ciutat de Gandia, que va fer un concurs de disseny al qual van concórrer 29 estudis amb un preu d’entre 4 mil i 5 mil euros.
Diferència d’opinions
La idea de fer un concurs de disseny no convenç a tots els partits polítics; també hi ha diferències entre les característiques que han de tenir les guinguetes. “La discussió està garantida”, admet Tejada, tot i que considera que “hi ha una voluntat conjunta de tirar endavant un projecte engrescador per la ciutadania i que pugui contribuir al rellançament de la nostra activitat turística, tan mancada de producte turístic”, afirma en referència a que la platja de Garbí, la més pròxima a la zona hotelera, no té pràcticament serveis de restauració, amb una única guingueta en comparació a les tres de la resta de la façana marítima calellenca.
Platges o piscines
Davant la prohibició d’omplir piscines decretada per la Generalitat com a mesura inclosa en el pla contra la sequera, malgrat la majoria d’hotels les han omplert abans que entrés en vigor, la platja es posiciona com l’atractiu principal. Tejada considera que “no és cap drama no disposar d’aigua per les dutxes o les piscines, però si no hi ha producte substitutiu, és impossible competir. No pots posicionar-te com una destinació de piscina, platja i sol si a la platja no tens guinguetes i a la piscina no tens aigua”. Per aquest motiu, afirma que “el sector ha d’espavilar, sota el nostre punt de vista, amb el lideratge de l’Ajuntament”, amb l’objectiu de crear nous productes turístics.