L’índex de preus per limitar el lloguer entrarà en vigor el 13 de març

  • El govern espanyol defensa que l’índex que ha establert, homogeni a tot l’Estat, rebaixarà els lloguers, mentre la Generalitat retreu que no funcionarà

2024-02-27T17:31:26+01:0027/02/2024|

El govern espanyol ha publicat finalment l’indicador que permetrà limitar el preu del lloguer, l’índex de preus de referència. O així ho defensa l’executiu de Pedro Sánchez, mentre la Generalitat lamenta que a Madrid no hagin tingut en compte les particularitats de Catalunya i hagin obviat la forma de calcular l’índex que proposaven.

Entrarà en vigor el 13 de març, moment en què es començarà a aplicar a Calella i a 139 municipis més, bona part del Maresme també inclosa. El Ministeri d’Habitatge ja ha publicat aquest indicador i obre un període de 10 dies hàbils d’informació pública; el dia 12 de març es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i el dia següent entrarà en vigor.

No es podrà superar el preu de l’últim contracte

Els contractes que se signin a partir del 13 de març no podran pujar el preu de l’últim si ha estat vigent durant els últims cinc anys, a excepció de l’IPC. En el cas dels grans tenidors -particulars o empreses que tinguin almenys cinc pisos en propietat-, el lloguer no podrà superar l’índex de referència.

L’índex té en compte les rendes dels ciutadans, els preus del lloguer per districtes censals i les característiques del pis, com el fet de tenir ascensor, aparcament o piscina, entre d’altres variables. D’aquí en surt un ventall de preus que proporciona el màxim i el mínim que cada immoble hauria de tenir. El problema amb aquest ventall és que, previsiblement, es tendirà a fer servir la part alta. El secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, defensa que “no tots els habitatges són iguals” i assegura que “aquest rang està molt per sota de les dades de les ofertes privades que es poden trobar en els diferents portals immobiliaris”.

Xoc entre Estat i Generalitat

El govern espanyol ha decidit marcar un índex homogeni per tot l’Estat, un fet que la Generalitat li ha retret per no tenir en compte les particularitats de Catalunya. La més crítica ha estat la consellera de Territori, Ester Capella, qui adverteix que l’índex “no farà abaixar els preus”, una afirmació que comparteix el Sindicat de Llogateres. La pròpia consellera va viatjar aquest dilluns d’urgència a Madrid per intentar negociar un canvi en l’índex en el cas català, però no se’n va sortir.

Catalunya és l‘única comunitat autònoma que ha demanat oficialment aplicar el topall del preu del lloguer. El govern espanyol ha mantingut, això si, els 140 municipis que proposava la Generalitat perquè s’apliqués, que són els prèviament declarats com zones tensionades d’accés a l’habitatge, com és el cas de Calella, els municipis de la costa del Maresme, la majoria de l’àrea metropolitana de Barcelona i d’altres localitats d’arreu del territori català.

Comparteix el contingut!

Go to Top