Una infermera impulsa un projecte a escoles calellenques per afrontar el dol i la mort

  • L’Escola Pia i El Far són les primeres on s’han fet sessions tant als alumnes com als mestres i famílies

  • L’objectiu és donar eines perquè els més petits puguin afrontar el dol de la forma més natural possible

L'Escola Pia és un dels centres on s'ha començat a desplegar el projecte. (Foto: Corporació de Salut del Maresme i la Selva)

2024-03-17T12:54:30+01:0017/03/2024|

Gestionar el dol davant la mort d’un ésser estimat en els infants pot ser un procés molt complicat emocionalment. Una infermera de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva vol donar eines a professors i famílies perquè acompanyin als petits en aquest procés i ha engegat un projecte a les escoles calellenques per tractar el dol i la mort.

La promotora del projecte és Jèssica Galán, infermera d’Atenció Domiciliària Integral. L’Escola Pia i El Far són els primers centres que hi han participat, on Galán ha iniciat les sessions de formació perquè els més petits tinguin recursos per gestionar el dol d’una forma natural, tenint en compte que és una situació que hauran de viure en algun moment de la seva vida.

Els alumnes reben les sessions en tres cursos: infantil 5, 3r i 6è de primària, escollits tenint en compte el canvi maduratiu dels infants. “A l’escola no es parla de la mort i encara és un tema molt tabú, però el final de la vida és un procés natural, pel qual tothom un dia o altre passarà. Per a nosaltres, ha estat molt important, donar un enfocament global en aquesta iniciativa, centrant-nos en els infants, i també en un dels seus referents com els mestres“, explica la infermera, motiu pel qual afirma que pot aportar molts beneficis en els infants. Des de l’Hospital adverteixen que el projecte no dona resposta als “dols complexos o patològics”, pels quals hi ha grups professionals especialitzats.

També reben formació els mestres, per tal de tenir eines davant de preguntes o situacions que estiguin vivint els infants i les famílies i poder-los ajudar. S’han començat a fer a les dues escoles calellenques i Galán destaca que “en les formacions que hem fet fins ara, alguns docents ens han explicat que hi ha situacions que no saben com afrontar perquè ni tan sols en la seva vida personal ho han sabut resoldre, per tant, és molt important que ho expliquin i en siguin conscients, ho treballin i després puguin tenir molts més recursos per ajudar i detectar situacions“. Les famílies també participen en una sessió on se’ls explica la dinàmica que se segueix a l’aula.

La investigació prèvia al desplegament del projecte ha estat guardonada amb la beca Cabré Junqueras a la recerca/innovació en l’àmbit de final de la vida i dol 2022 en la I Jornada d’Innovació celebrada per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Comparteix el contingut!

Go to Top