Comença la campanya de declaració de la renda 2023: novetats i terminis

  • Un dels principals canvis és que tots els autònoms estan obligats a fer la declaració, sigui quina sigui la seva facturació

  • Les novetats també afecten les persones que venen productes de segona mà a plataformes com Wallapop o Vinted i les que cobren per Bizum

2024-04-03T11:06:42+01:0003/04/2024|

Aquest dimecres, 3 d’abril, ha arrencat la campanya de declaració de la renda de 2023, que s’allargarà fins a l’1 de juliol. El termini comença per internet i més endavant s’obrirà la possibilitat de fer-la per telèfon i presencialment. Aquest any, però, cal tenir en compte les novetats que afecten els autònoms, les operacions mitjançant Bizum i plataformes com Wallapop o Vinted i les mares amb fills menors de 3 anys, entre d’altres.

Calendari

Aquest dimecres s’ha obert el termini per sol·licitar l’esborrany de la renda i presentar-lo per internet. Les persones que la vulguin fer per telèfon han d’esperar fins el 7 de maig i s’obrirà presencialment a les oficines de l’Agència Tributària  el 3 de juny. El període per presentar la declaració acaba l’1 de juliol.

Els autònoms estan obligats a declarar

A partir d’aquest any, els autònoms hauran de fer la declaració sigui quina sigui la seva facturació. Fins ara, estaven exemptes aquelles persones que no arribaven als mil euros. Aquest canvi es deu a que ara la quota que s’ha de pagar com a autònom va en funció dels rendiments que es declaren a la renda, motiu pel qual l’Agència Tributària ha de saber conèixer aquesta dada.

També es comença a aplicar el nou sistema que tindrà en compte els ingressos reals. Els autònoms també veuen elevada la reducció de despeses de difícil justificació del 5% al 7% amb un màxim de 2 mil euros i els que treballen des de casa tindran una deducció del 30% de les despeses de subministrament derivades del teletreball.

Control de Bizum, Wallapop i Vinted

Les persones que acostumen a vendre productes de segona mà per internet, mitjançant plataformes com Wallapop o Vinted, hauran d’anar amb compte. Els mateixos portals web han d’identificar a Hisenda els usuaris que fan més de 30 vendes l’any i els que venen per valor de més de 2 mil euros anuals. El que tributaria és la diferència entre el preu de venda i el de compra, però a la majoria de persones no els afectarà perquè venen per sota del preu de compra.

En el cas de Bizum, s’han de declarar els ingressos si superen els 10 mil euros anuals, si són cobraments de lloguers i si es cobren serveis en el cas dels autònoms.

Puja el mínim exempt

Les persones que cobren el salari mínim interprofessional no tindran retencions, perquè queden exempts. Si només tenen un pagador, fins els 22 mil euros no cal que facin la declaració, però si han ingressat més de 15 mil euros de més d’un pagador si cal que presentin la renda.

Múltiples deduccions

Les mares amb fills menors de 3 anys podran accedir a una deducció de 100 euros al mes encara que estiguin a l’atur, mentre que abans havien d’estar en actiu. També les parelles de progenitors homes amb fills adoptats i els pares en cas de mort de la mare.

Entre les deduccions autonòmiques hi ha la del lloguer: es poden deduir un 10%, amb un límit de 300 euros, els joves menors de 32 anys, les persones amb discapacitat, les que han estat més de mig any a l’atur i les famílies monoparentals. En el cas dels propietaris, es manté la deducció del 60% pel lloguer d’habitatges.

En l’àmbit de la sostenibilitat, les persones que facin obres per millorar l’eficiència energètica de casa seva també podran deduir-se entre un 20% i un 60%, depenent de l’estalvi energètic. També es podrà beneficiar d’un 15% -sobre un preu màxim de 20 mil euros- qui hagi comprat un vehicle elèctric a partir del 30 de juny de 2023, sempre que sigui nou i tingui ús particular i no d’empresa. També qui hagi instal·lat un punt de càrrega per a vehicles elèctrics.

També hi ha deduccions pel que fa als plans de pensions, tant d’assalariats com d’autònoms.

Comparteix el contingut!

Go to Top