La deixalleria municipal, un espai deteriorat que incompleix la normativa ambiental

  • El tancat de residus especials de la deixalleria no compleix la normativa de protecció ambiental

  • L’auditoria a Urbaser i Arca del Maresme també ha detectat problemes d’ús i una manca de normes de seguretat

Imatge d'arxiu de l'entrada a la deixalleria

2024-04-21T10:23:07+01:0021/04/2024|

La deixalleria municipal presenta deficiències en molts aspectes i, fins i tot, incompleix la normativa de protecció ambiental i “pràcticament no reuneix les normes bàsiques de seguretat pels usuaris”. Així ho confirma l’auditoria a l’empresa que presta el servei de neteja, de recollida d’escombraries i que gestiona també la deixalleria, que ha detectat que el tancat de residus especials no compleix la regulació ambiental perquè no hi ha control d’aigües brutes o lixiviats i no hi ha fosa de decantació.

Aquests incompliments no són l’únic problema; l’auditoria a la unió temporal d’empreses formada per Urbaser i Arca del Maresme també apunta el “greu deteriorament” a la instal·lació, tant a l’interior com a l’exterior. Els molls de descàrrega presenten problemes d’ús pels usuaris perquè les caixes contenidores són massa elevades i no tenen elements de protecció anticaigudes. La bàscula no funciona i, per tant, no efectua lectures; tampoc està operatiu el sistema de rec de les zones enjardinades perquè està massa deteriorat i la vegetació està abandonada.

L’auditoria també assenyala que la tanca està trencada en diversos punts, de tal forma que qualsevol persona pot accedir-hi en tot moment. La senyalització és un altre aspecte deficitari, especialment a l’interior, on “està completament gastada i és plenament insuficient” i, a més, no es diferencia la zona d’operacions logístiques de la destinada als usuaris.

Inversions necessàries

Les diferents problemàtiques que presenta la deixalleria obliga a fer-hi inversions per “l’adequació de la instal·lació a la norma tècnica de deixalleries”, per assegurar el compliment de les normes bàsiques de seguretat. També per incorporar espais on es puguin emmagatzemar els residus de tipologia especial, separar els aparells electrònics obsolets i garantir la recollida de “líquids perillosos” que puguin caure a terra.

La deixalleria, gestionada per Urbaser i Arca

Igual que el servei de recollida i transport de les escombraries i la neteja, la deixalleria també la gestiona la unió d’empreses d’Urbaser i Arca del Maresme. En els tres serveis, l’informe tècnic ha detectat mancances i canvis sense formalitzar. Per exemple, que part de les hores que s’haurien de destinar a la neteja viària es dediquen a la recollida de brossa, posant xifres a la sensació de la ciutadania de que la ciutat està bruta: s’han realitzat 13 mil hores anuals menys de neteja i gairebé 17 mil hores més de recollida d’escombraries respecte el previst.

La deixalleria municipal està ubicada a la carretera d’Hortsavinyà, al km 2. És gratuïta pels veïns i veïnes de Calella, tot i que estableix certs límits als residus. Funciona de nou a una i quarts de quatre a quarts de sis els dies laborables i de nou a dues els dissabte.

Comparteix el contingut!

Go to Top