Els senglars s’apropien dels carrers i places de Calella

  • Les imatges de senglars passejant tranquil·lament per diferents punts de la ciutat es multipliquen: se'ls ha vist recentment al Parc Dalmau, la plaça Jaume Marxuach i als Codina

  • La població de senglars detectada al territori de l’Alt Maresme és de 12,7 animals per km2

2024-05-08T09:07:59+01:0008/05/2024|

Els avistaments de porcs senglars són cada vegada més freqüents a Calella. Tot i que normalment sortien de nit per buscar menjar i no arribaven a baixar de la N-II, ara ja se’ls pot veure pràcticament per qualsevol punt i a qualsevol hora. Veïns i veïnes de la ciutat han enregistrat vídeos d’aquests animals corrent pel Parc Dalmau, passejant pels Codina i intentant treure una bossa d’escombraries d’una paperera de la plaça Jaume Marxuach a la recerca de menjar. La Carla Romea els ha gravat també marxant d’aquesta plaça cap al Rierany dels Frares en direcció a la platja i un voluntari de les colònies de gats de Calella que els veu a diari als Codina denuncia que acaben amb el menjar dels gats ferals.

Aquesta no és la primera vegada que es veuen senglars pels carrers de Calella. A inicis d’any també es van veure dues cries que formaven part d’una colònia de senglars a la plaça Conrad Prat. De fet, veïns de la plaça denuncien que hi ha com a mínim un veí que llença menjar pels senglars provocant que cada vegada en vinguin més, destrossant el mobiliari urbà com les papereres. Saben perfectament que a les papereres és on poden trobar aliment, tal com es veu a aquesta fotografia feta a la zona turística.

També s’han vist aquests animals a les urbanitzacions del damunt de La Muntanyeta i de Sant Quirze, així com a la plaça Bartomeu Barceló.

Els danys que provoquen els porcs senglars són un conflicte emergent a les diferents poblacions de la comarca. A més de fer malbé diferents elements urbans, també perjudiquen els espais naturals de la ciutat gratant els terres i, en alguns casos, poden atacar a les persones si se senten amenaçats. El problema principal que hem patit a la ciutat és que provoquen gravíssims accidents de trànsit com el que va acabar amb la vida d’un home de 34 anys a la sortida de l’autopista de Calella, ja que accedeixen tant a la carretera com a l’autopista.

La població de senglars a l’Alt Maresme creix exponencialment

El nombre de porcs senglars ha augmentat en 12,7 animals per km2 , una tendència global clarament a l’alça. Així ho determina el Programa de seguiment de les poblacions de senglar del Montnegre i el Corredor, un parc natural que comprèn diferents municipis de l’Alt Maresme.

Les colles de caçadors com la de Calella i Sant Cebrià també han aportat informació sobre les batudes que es fan. L’any passat, es van arribar a caçar un total de 1.355 senglars, amb una mitjana de 2,5 senglars per batuda i fins a 4 per km2 en els terrenys cinegètics, espais exclusius destinats per la caça.

La majoria dels animals caçats en el territori han estat femelles, cosa que indica la gran capacitat del senglar de reproduir-se ràpidament. L’animal abatut més gran ha estat un mascle de 115 kg.

Comparteix el contingut!

Go to Top